Pexels
Ilustracija

Kesten ima relativno nizak kalorijski sadržaj, ima i manje masnoća, obiluje mineralima, vitaminima, a na 100 grama sadrži oko 8 grama vlakana. Zbog svega toga kesten je odlična jesenja grickalica koju možete da jedete kuvanu ili pečenu.

Borba protiv slobodnih radikala

Ishrana bogata vlaknima pomaže u snižavanju holesterola u krvi smanjujući prekomernu apsorpciju holesterola u crevima, kao i u postizanju osećaja sitosti, prenosi portal Živim. Istovremeno, 100 grama kestena ima čak 43 grama ili više od 50 odsto dnevno preporučenog unosa vitamina C koji je esencijalni antioksidans za borbu protiv slobodnih radikala.

Od ostalih nutrijenata tu su vitamini B, oleinska i palmitoleinska kiselina, minerali kao što su gvožđe, kalcijum, fosfor, magnezijum, mangan, cink i kalijum. Bogat gvožđem kesten je odličan u borbi protiv anemije.

Lekovitost

Kesten se koristi u svim oblicima, ne smao njegov plod koji smo navikli da jedemo. Tako je čaj od lista kestena jedan oda najlekovitijih čajeva u borbi protiv tegoba s disajnim putevima. Kora i drvo kestena koriste se kao adstringensi, zbog bogatstva taninima, a kestenov med je vrlo lekovit i pomaže kod gastritisa, štiti jetru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here