Pixabay

Srčane bolesti su vodeći uzrok smrti u SAD, ali stručnjaci kažu da samo nekoliko zdravih navika mogu učiniti veliku razliku.

Lekari su za Eat This Not That izdvojili pet saveta kako održati svoje srce zdravim dok starite.

Vežbanje

Ova aktivnost je ključna za zdravlje srca.

– Aerobne vežbe i trening otpora najvažniji su za zdravlje srca – kaže fizioterapeutkinja sa “Džonsa Hopkinsa”, Keli Stjuart.

On dodaje da “iako fleksibilnost ne doprinosi direktno zdravlju srca, ipak je važna jer pruža dobar temelj za efikasnije izvođenje aerobnih vežbi i vežbi snage. Ako imate dobru koštano-mišićnu osnovu, to vam omogućava da radite vežbe koje pomažu vašem srcu”.

Izbegavajte pušenje

Pušenje je neverovatno loše za srce, upozoravaju stručnjaci, ali ne samo za one koji puše nego i za pasivne pušače u njihovom okruženju.

– Studije pokazuju da je rizik od razvoja bolesti srca oko 25 do 30 odsto veći za ljude koji su izloženi pasivnom pušenju kod kuće ili na poslu – kaže kardiolog dr Mark Gilinov.

Kako objašnjava, hemikalije koje se emituju iz dima cigareta podstiču razvoj nakupljanja plaka u arterijama što dovodi do razvoja srčanih bolesti.

Izbegavajte nezdrave masti

– Ograničenje količine zasićenih i transmasti koje jedete važan je korak za smanjenje holesterola u krvi i rizik od bolesti koronarnih arterija. Visok nivo holesterola u krvi može dovesti do ateroskleroze, što može povećati rizik od srčanog i moždanog udara – navodi dr Brodi Marthaler.

On preporučuje nemasno meso, živinsko meso i ribu, nemasne mlečne proizvode i jaja jer su jedan od najboljih izvora proteina.

– Određene vrste ribe bogate su omega-3 masnim kiselinama koje mogu da snize masnoće u krvi koje se nazivaju trigliceridi. Konačno, mahunarke, poput pasulja, graška i sočiva, takođe su dobri izvori proteina, a sadrže manje masti i nimalo holesterola, što ih čini dobrom zamenom za meso. Uključite ove namirnice u svoju ishranu i videćete da je zdrava ishrana izvodljiva i prijatna – savetuje dr Marthaler.

Spavajte dovoljno i kvalitetno

San je ključan za zdravlje srca, a CDC preporučuje najmanje sedam sati kvalitetnog sna tokom noći.

Brinite o zdravlju zuba

– Zdravlje zuba je dobar pokazatelj celokupnog zdravlja, uključujući i vaše srce, jer oni koji imaju parodontozu često imaju iste faktore rizika za bolesti srca – kaže dr Gilinov.

Doktor objašnjava da su mnoge studije pokazale da bakterije koje su uključene u razvoj bolesti desni mogu da pređu u krvotok i prouzrokuju povišenje C-reaktivnog proteina, markera upale u krvnim sudovima. Te promene, navodi dr Gilinov, mogu zauzvrat da povećaju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here