Najbolji načini da uništite salatu

0

Recimo, lubenica, feta sir, bosiljak, pasulj… Svega ima i sve je zdravo
 

Birate povrće koje brzo uvene – Navikli smo se na salate u kojima je glavni sastojak ona zelena. I to je jedna od najčešćih grešaka koje pravimo. Salata će biti hranjivija ukoliko u nju umesto zelene salate stavite zeleno lisnato povrće bogato vlaknima i hranjivim sastojcima, poput listova kelja ili spanaća. Ako niste sigurni šta biste stavili, birajte lisnato povrće tamnozelene boje.

 

Kombinujte i igrajte se sastojcima – Neka salata bude što raznovrsnija. Osim krutona ili orašastog voća, stavite u nju što više različitog sezonskog povrća. I nemojte se ograničiti samo na povrće, jer i voće može biti sjajan dodatak salatama. Kombinujte kisele jabuke, isprobajte kruške kojima dodajte malo sira i oraha, a ako ste ljubitelj citrusnog voća, osim pomorandže u salati će se sjajno uklopiti i grejp. Listovi mladog spanaća, grejp i feta sir su hranjiva i vlaknima bogata kombinacija, pa zašto je ne biste probali?

 

Niste dodali dovoljnu količinu proteina – Određena količina proteina u salati može je uništiti ili joj podariti sasvim novu dimenziju. Ako pojedete salatu bez proteina, velike su šanse da ćete vrlo brzo ogladneti. Krto meso i riba uvek su dobre opcije, ali ako ste vegetarijanac, onda je najbolje da se držite namirnica bogatih proteinima.

 

Izbegavate čak i dobre masnoće – Nije dobro izbegavati sve vrste masnoća. Orasi, avokado ili maslinovo ulje su namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama.

 

Stavljate previše preliva – Izbegavajte gotove prelive za salatu. U njima je previše veštačkih sastojaka, a jednom kada pročitate sve što piše sitnim slovima na deklaraciji i kada vidite količinu zloglasnih E-ova, sve će vam biti jasno. Mnogo ukusnije i zdravije prelive možete napraviti kod kuće – bez hemikalija, konzervansa i viška šećera. Tako ćete tačno znati šta ste stavili u salatu, a možete se igrati sastojcima i ukusima. Nećete pogrešiti s maslinovim uljem, limunom ili balzamiko sirćetom, a nemastan jogurt u komunikaciji sa začinima je uvek dobra varijanta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here