pixabay.com
Žalfija

Bolno i upaljeno grlo koje je osetljivo na gutanje, obično je posledica infekcije, ali uzrok mogu biti i mehanička iritacija, prehlada, ako preterate sa hladnim ili gaziranim napicima ili duže udišete suviše hladan vazduh. Biljke u ovom slučaju, svakako mogu mnogo da pomognu.

Prvo za čim posegnemo kada osetimo probleme sa grlom je žalfija.

– Ta biljka je bukvalno spasiteljka, i ona je, pored koprive, gaveza, kantariona moja omiljena biljka. Sadrži veliku koncentraciju esencijalnog ulja i tanina. Tanini su se nekada koristili za štavljenje kože, i oni zapravo eliminišu bakterije – objašnjava narodni travar i novinar Momčilo Antonijević.

– Treba Vam 250 mililitara vode, koju pustite da provri, jedna supena kašika žalfije koju ubacite u vodu kada ona proključa, skinete sa šporeta, poklopite i ostavite da stoji minimum pola sata, idealno sat vremena. Posle tečnost procedite i koristite za ispiranje grla – objasnio je Antonijević.

Ne preporučuje se svima pijenje ovako napravljenog čaja, posebno deci, jer može izazvati grčeve. Ipak, može se piti, ali je prethodno potrebno žalfiju dobro prokuvati.

Osim za upalu grla, žalfija je korisna i kod drugih zdravstvenih problema.

Postoji i livadska žalfija koja može da pomogne kod gljivičnih infekcija. Zanimljivo je da je žalfija i jestiva biljka, i preporučljivo je “uvek je imati na terasi”.

Dobro je kombinovati sa majčinom dušicom koja je efikasna protiv bakterija, virusa i gljivica.

Majčinu dušicu nikada ne treba kuvati kako bi se sačuvala lekovita svojstva. Neophodno je samo je preliti ključalom vodom. Mogu je bezbedno upotrebljavati i deca, a ima i prijatan ukus.

Lišće divlje kupine

Divlja kupina ima ukusne plodove, karakterističnog mirisa. U lečenju upaljenog grla koriste se listovi ove biljke koji sadrže takođe velike količine tanina.

Posebno je korisna kod gnojnih angina, a dobra je i za zaustavljanje dijareje. Mogu je koristiti i deca, i preporučuje se kombinovanje sa majčinom dušicom.

Pitoma kupina se u ove svrhe ne treba koristiti, prvenstveno zbog tretiranja hemikalijama.

– Jedna kašika osušenih mladih listova kupine se prelije ključalom vodom, odstoji pola sata do sat vremena, i onda se pije – rekao je Antonijević.

Čaj od crnog sleza

Za razliku od belog sleza, koji se pravi sa hladnom vodom, čaj od crnog sleza se dobija prelivanjem ključalom vodom.

Dobije tamno-zelenu boju, a kad mu se doda malo limunovog soka, postaje ružičaste boje.

– Crni slez se, po mom mišljenju, nepravedno malo koristi – smatra Antonijević.

Petrovac – skromna biljka velikih mogućnosti

Petrovac se zove u narodu i ranjenik, a malo je poznata, što je, kako Antonijević kaže – šteta. Često raste na planinskim livadama.

– To je skromna planinska biljčica, sitnih žutih cvetića, koji se, kada sazru, pretvaraju u jedan čičak, koji se lepi za garderobu. Nadzemni deo biljke, listovi i cvetovi, se koriste i posebno preporučuju protiv upale grla, i glasnih žica. Korisna je za one koji svoj govorni aparat često i dugo upotrebljavaju – objasnio je narodni travar.

Čaj od petrovca je izuzetno oporog ukusa, i gorak je jer sadrži čak pet posto tanina.

Antonijević dodaje da je u kombinaciji sa divljom kruškom, odlično sredstvo u borbi protiv dijareje.

U svrhu borbe sa upaljenim grlom, savetuje Momčilović, treba ga kombinovati sa crnim slezom i žalfijom.

– Po jedna supena kašika žalfije, crnog sleza i petrovca se pomešaju, prelije se sa 750 mililitara ključale vode, sve se još jednom promeša, poklopi, ostavi se da odstoji pola sata i sve se to može koristiti i za ispiranje i za piće – dao je Antonijević recept.

Kaže da se petrovac kombinuje i sa suvim šljivama za ublažavanje problema sa glasnim žicama.

– Jednu supenu kašiku sušenog petrovca, nadzemnog dela biljke u cvetu, prelijete sa 300 mililitara ključale vode, dodate dve suve šljive i pustite da provri, kuvate jedan minut i ostavite još 20 minuta da odstoji. Procedite i pijte polako – kaže narodni travar i dodaje da se suve šljive iz ovog napitka mogu koristiti i kao pastile.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here