EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba kaže da bi Zapad trebalo da se usmeri na kreiranje proaktivne strategije u odnosu na Rusiju, umesto reaktivne. Ističe i da je potrebno da se konačno razjasne nejasnoće u vezi sa integracijom Ukrajine sa Zapadom.

Kada je u pitanju stanje na terenu, odnosno na granici sa Rusijom, ministar spoljnih poslova Ukrajine navodi da se ne potcenjuje pretnja koju ta susedna zemlja predstavlja.

Kaže i da ne primećuju da je smanjen broj vojnika na granici, ali da trenutan broj ruskih vojnika nije dovoljan za potpunu invaziju.

Poručuje i da je Kijev spreman za razgovore s Moskvom u bilo kom formatu. Naredni će svakako biti u Berlinu, u normandijskom formatu (učestvuju predstavnici Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke).

Kuleba navodi i da diplomatija već daje rezultate, kada je reč o odvraćanju Rusije od napada. Najgori scenario, međutim, još nije izbegnut, upozorio je Kuleba.

Cela Evropa prati šta se dešava na istoku. Kijev, Vašington i NATO navode da je moguće da Rusija sprema napad na Ukrajinu, zbog čega se oko 100.000 vojnika nalazi na granici.

Moskva odbacuje sve optužbe i podseća da Kijev ne poštuje sporazume iz Minska jer je polovinu pripadnika oružanih snaga rasporedio na istok blizu linije razdvajanja i dozvolio da se iz zabranjenog oružja otvara vatra na jedinice milicija.

Kremlj je više puta ponovio da je cilj priče o ruskoj agresiji na Ukrajinu da se dovedu strane trupe blizu ruskih granica, da se u Ukrajinu “upumpava” oružje i da se na taj način ta zemlja gura u vojne avanture.

Moskva od Zapada traži bezbednosne garancije, između ostalog i da se ne dozvoli prijem Ukrajine u NATO. Zasad nije dobila pozitivan odgovor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here