Najkvalitetniji život na Balkanu u Hrvatskoj

0

Francuska je idealno mesto za život, tvrdi časopis Internešnal Living koji svake godine uz pomoć Indeksa kvaliteta života sastavlja popis zemalja prema. Zanimljivo je da je Francuska već peti put na vrhu.

 

Od 194 zemlje, Hrvatska je ove godine zauzela 36. mesto koje deli s Japanom, Brazilom, Ekvadorom, Litvanijom i Irskom. U Hrvatskoj se živi najbolje od zemalja Balkana kao geografskog pojma, odnosno zemalja Jugoistočne Europe.

 

Indeks kvaliteta življenja se izračunava na osnovu ocena u devet kategorija: troškovi života, ekonomija, životna sredina, sloboda, zdravlje, infrastruktura, rizik i sigurnost, klima, slobodno vreme i kultura. No, ocene ekonomije i troškova života su nešto važniji za ukupnu ocenu.

 

Hrvatska je najviše ocene dobila u kategoriji klimatskih uslova i sigurnosti zemlje. Najniže su ocenjene ekonomija i infrastruktura. Od zemalja bivše Jugoslavije od hrvatske je jedino bolja, i to za deset mesta, Slovenija. Najveća razlika između Slovenije i Hrvatske je u kategoriji slobode. Na ovom popisu Srbije ni nema, dok je Bosna i Hercegovina tek na 66. mestu.

 

Na vrhu rang-liste su se našle Švajcarska (drugu godinu zaredom), Nemačka i Australija, koja je poznata i kao “srećna zemlja”.

 

Samo začelje popisa izgleda jednako kao i prošlogodišnje, Somalija, Sudan i Jemen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here