Najlepše plaže sa crnim peskom

0

Kada razmišljate o odlasku na godišnji odmor verovatno birate neko toplo mesto, gde su ljidi i priroda pitomi. Ako vam je u planu pri tom i plaža verovatno zamišljate kristalnu tirkiznu boju vode i beli puderasti pesak. A mi vam nudimo 10 prelepih plaža sa crnim peskom koje su svetski putnici ocenili kao najbolje.

 

Vik plaža, Island

 

Vik plaža se nalazi u jednom seocetu na jugu Islanda. Iako većini ljudi Island ne izgleda kao najbolje mesto za izležavanje na plažama, što je i tačno jer je oblast u kome je Vik plaža smeštena jedno od najkišovitijih u Evropi, ova plaža je 1991. godine izabrana za najlepšu na svetu. Zaista je vredna posete zbog svoje lepote.

 

Princ Viliams Plaža, Aljaska, SAD

 

Na ovoj plaži koju okružuju zelena brda ćete videti plutajuće delove glečera i polarni životinjski svet koji poznajemo samo iz zoo vrtova. Kada se zagledate u vodu videćete svuda oko sebe odsjaje zelenih vrtova i glečera. Pošto se nalazi na Aljasci sve što možete da radite na ovoj plaži je da posmatrate vodu ili idete na kajak. I to u zimskoj garderobi.

 

 

Pololu Veli plaža, Havaji, SAD

 

Pololu Veli plaža se nalazi na kraju autoputa 270 na Havajima, ali da bi se do nje stiglo morate se pustiti (pešaka) niz 200 metara visoku liticu. To znači oko 20 minuta pažljivog hoda. Struje su veoma jake kao i vetar što plivanje i vodene sportoove čini apsolutno nemogućim. Sem hard-kor surfera, ovde se retko ko usuđuje da uđe u vodu.

 

 

Kehena plaža, Havaji, SAD

 

Ako planirate da idete na porodičan odmor Kehena plaža na Havajima i nije baš pravo mesto za to i pored sve svoje lepote. Plaža važi za nudističku iako je to zvanično zabranjeno na Havajima. Zbog velikih broja delfina koji plivaju sa kupačima (ako su struje slabije, što se retko dešava) plaža se često naziva i Delfin. Većina onih koji ovde dođu se samo sunčaju i uživaju uz miris okeana.

 

 

Kaimu plaža, Havaji, SAD

 

Kaimu plaža, mada ponekad opasna, je još jedna od onih na koje vredi doći samo da bi se videle. Tokom ’90-ih plaža je većim delom prekrivena lavom. Oni koji žive u njenoj blizini su pre nekoliko godina počeli da sade cveće i drveće kako bi joj vratili život i lep izgled. Zbog jakih struja se ne preporučuje plivanje u njenim vodama, ali da se malo pokvase stopala nije strašno.

 

 

Izgubljena obala, Kalifornija, SAD

 

Izgubljena obala Kalifornije se proteže dužinom od oko 140 kilometara. Okružena je stenovitim vrhovima visokim više od 600 metara. Na ovoj obali se nalazi i pažnja sa crnim peskom. Iako je veoma lepa i mirna, plaža ne privlači baš veliki broj ljudi, osim one koji vole da planinare uz šum mora.

 

 

Oneuli plaža, Maui

 

Oneuli je jedna od onih havajskih plaža na kojima verovatno nikada neće biti viđene gužve. Baš zbog toga oni koji odu se mnogo lepo provedu, jer je ceo divan prostor samo njihov. Tu može da se pliva, peca, roni, pešači, planinari… Ko planira da je poseti trebalo bi da ponese i cipele jer pesak zna da bude veoma vreo.

 

 

 

 

Vinapanapa plaža, Maui

 

Ova plaža se nalazi u Vinapanapa nacionalnom parku. Prekrivena je glatkim sitnim šljunkom nastalim od lave. A oko plaže se nalaze lava brdašca i iznenadne litice. Tu su i podvodne pećine, lava grebenovi i razno-razni reljefni oblici nastali izlivanjem vulkana. Ono što je posebno karakteristično za ovo mesto je šarenolik podvodni svet koji privlači ronioce.

 

 

Punalu plaža, Havaji, SAD

 

Plaža koja je predložena za najlepšu na svetu je Punalu koja se nalazi na Velikom Havajskom ostrvu. Prekrivena je puderasto sitnim crnim peskom koji je stvoren hlađenjem lave koja se tuda kreće na putu ka moru. Na ovoj plaži žive velike zelene kornjače. Ko poseti ovu plažu mora da zna da je odnošenje čestica peska strogo zabranjeno.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here