Pixabay

Jesen uvek miriše na kesten. Sa malo masti i visokim sadržajem vitamina C, kestenovi su sličniji voću nego pravim orašastim plodovima. Imaju bodljikavu i tamnosmeđu ljusku, koja se mora ukloniti pre jela.

Bili su izvor hrane hiljadama godina. Mogu se jesti sirovi, pečeni, mleveni u brašno ili umešani u peciva. Rastu na drveću iz roda Castanea, a mnoge vrste u ovoj grupi mogu da žive impresivnih 500 godina ili više. Postoje četiri glavne vrste kestena: kineski, japanski, evropski i američki kesten. Poreklom je iz mnogih mesta širom sveta, ali je nekada bio znatno manje rasprostranjen, sve dok ljudi nisu počeli da ga presađuju.

Kesten ima manje kalorija od mnogih drugih vrsta orašastih plodova. Dobar je izvor amino-kiselina, mononezasićenih masnih kiselina, antioksidanata, fenola i vitamina C. Pored toga, veoma je zdrav, zbog čega je dobro znati nekoliko prednosti njegovog uključivanja u ishranu.

Bogat vitaminom C

Kesteni su bogati vitaminom C, što ih čini jedinstvenim među orašastim plodovima. U stvari, pola šolje sirovih kestena daje od 35 do 45 procenata dnevnog unosa vitamina C, piše “WebMd“.

Kesteni gube deo vitamina C ako ih kuvate ili pečete, ali i dalje sadrže od 15 do 20 procenata vašeg neophodnog dnevnog unosa ovog zdravog vitamina. Da biste zadržali više vitamina C u kestenima prilikom kuvanja, možete ih peći na nižim temperaturama ili koristiti dehidrator za sušenje hrane.

Kesteni ostaju dobar izvor antioksidanata, čak i nakon kuvanja. Oni su bogati galnom kiselinom i elaginskom kiselinom – dva antioksidanta čija se koncentracija povećava kada se kuvaju. Kesteni imaju ove dodatne zdravstvene prednosti.

Pospešuje varenje 

Kesten takođe mogu pomoći u poboljšanju varenja. Ovaj orašasti plodov je dobar izvor vlakana, koja pomažu da budete redovni i podržavaju rast zdravih bakterija u crevima. Kesteni su takođe bez glutena, što ih čini zdravim izborom za osobe sa celijakijom.

Pomaže balansiranju šećera u krvi

Vlakna u kestenima takođe mogu pomoći u balansiranju šećera u krvi. Konzumiranje hrane bogate vlaknima osigurava da vaše telo polako apsorbuje skrob. Ovo pomaže da se izbegne podizanje nivoa šećera u krvi, što može biti opasno za osobe sa dijabetesom. Osim toga, kesteni imaju nizak glikemijski indeks – 54. Hrana sa nižim glikemijskim indeksom neće izazvati velike promene u nivou šećera u krvi kada ih jedete.

Stvari na koje treba paziti

Sirovi kesteni su bezbedni za jelo za većinu ljudi. Međutim, oni sadrže taninsku kiselinu, što znači da mogu izazvati iritaciju stomaka, mučninu ili oštećenje jetre ako imate bolest jetre ili imate mnogo problema sa bubrezima.

Kako pripremiti kestenje

Potražite sirove kestene u prodavnicama od oktobra do decembra, kada su najsvežiji i najhranljiviji. Možete ih pronaći u mnogim supermarketima, specijalizovanim prodavnicama i pijacama.

Pošto sirovi kesteni imaju visok sadržaj gorkih tanina, najbolje je da ih ispečete pre jela. Ovo povećava njihov sadržaj šećera i dodaje dašak slatkoće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here