pixabay.com

Prepodobna Andre je najstarija osoba na planeti, a u nedavnom intervjuu koji je dala CNN-u otkrila je dve namirnice koje su tome doprinele.

Tajna dugovečnosti leži u održavanju ravnoteže, a ona je otkrila kada je hrana u pitanju da su dve namirnice za dugovečnost čokolada i vino. Iako ne postoji izvor mladosti, oni koji su zainteresovani za dugovečnost treba da obrate pažnju na reči 118-godišnje monahinje koja živi na jugu Francuske.

Kao i svi drugi, Andre je rekla novinaru da uživa u čokoladi i vinu koje pije svaki dan u svom staračkom domu u rezidenciji Catherine Labore.

S obzirom na to da pomenute namirnice konzumira svakodnevno, zapitali smo se da li su one jedan od razloga njene dugovečnosti i kako hrana i piće tome mogu doprineti?

Odgovor na pitanje da li zaista postoji veza između navika u ishrani i dužeg života ponudila je dijetetičarka Loren Manaker, koja je istakla da je uravnoteženje potrošnje važan deo uživanja u ove dve namirnice.

Monahinja Andre je rođena u Francuskoj 1904. godine kao Lucile Randon, navodi se u Ginisovoj knjizi rekorda. U mladosti je radila kao učiteljica i dadilja koja je brinula o deci tokom Drugog svetskog rata. Sestra Andre je dobila novo ime 1944. kada je postala monahinja, a zatim je provela 28 godina radeći sa siročadi i starima u bolnici u Višiju u Francuskoj.

Posle nedavno preminule 119-godišnje Japanke Kane Tanake, ova monahinja je najstarija osoba na svetu. Oni bliski Tanaki pripisali su tajnu njene dugovečnosti njenoj sposobnosti da se fokusira na sadašnji trenutak, a ne da se zadržava na prošlosti i snažnom osećaju svrhe. Prema rečima članova njene porodice, bavila se matematikom, kaligrafijom i bila je radoznala ceo život.

Iako su Tanaka i monahinja Andre delile iste vrednosti, važnost svrhe u životu i prilika za rast, njihove svakodnevne navike su se razlikovale. Kada su u pitanju preferencije u hrani, sestra Andre kaže da “sve voli“. Šef aktivnosti u staračkom domu sestre Andre, David Tavela, objašnjava da monahinja voli slatkiše, a čokoladu naziva svojim “slatkim grehom“. Uz čokoladu, sestra Andre svakog dana popije čašu crnog vina, a upravo to Tavela pripisuje tajni njene dugovečnosti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here