Najstariji učenik letenja u istoriji srpskog vazduhoplovstva

0

 

Foto: arhiva
 

 

Krajem oktobra prošle godine, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, izdao mu je na pet godina, dozvolu za člana letačke posade.

Avioni više nisu skupi kao što su bili

 

’’U Sjedinjenim američkim državama nedavno sam kupio avion, koji ću uskoro da dovezem. Avioni nisu više skupi kao nekada. Koštaju koliko jedan dobar automobil. Želja mi je da zajedno sa drugim ljubiteljima letenja, osposobimo pistu u Donjoj Trepči kod Čačka, odakle sada poleću manje letelice.“

Petar Marić inače je vlasnik prodavnice pogrebne opreme u Čačku i nedavno se registrovao za međunarodni transport pokojnika.

Još od detinjstva Marić je sanjao da postene pilot, ali u to vreme roditelji nisu imali mogućnosti da ga školuju za pilota.

Kada je pre nekoliko godina čuo da je vojna škola za obuku pilota u Trsteniku prekvalifikovana u civilne svrhe, bez razmišljanja se uputio ka tom mestu, gde je kasnije započeo i letenje.

’’Prvog dana kada sam pošao na obuku, na putu od Čačka do Trstenika sam imao osećaj da letim. To je bilo novembra 2007. godine. Na početku smo imali teorijsku natavu, a potom je usledio najzanimljiviji deo i ostvarivanje mojih dečačkih snova“, kazao je Marić.

’’Kada sam izašao na pistu i video avion da je pripremljen, sreći nije bilo kraja. Već u sedmom satu, samostalno sam poleteo i tada sam napravio pet školskih krugova“, rekao je ovaj 58-godišnjak.

Marić je izjavio da je prvi privatni pilot u Čačku i okolini, smatrajući da bi interesovanje za ovaj poziv trebalo da bude veće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here