EPA-EFE
Roberto Bautista Agut i Novak Đoković

Roberto Bautista se polako približava završnici karijere. Španac ima 36 godina, pao je na čak 84. mesto, a bio je deveti. U Barseloni je zabeležio 400. trijumf u karijeri, a izdvojio je jedan.

– Najvažniju pobedu zabeležio sam protiv Novaka Đokovića u polufinalu u Dohi 2019. Mislim da sam tada igrao najbolje u karijeri. U stvari, sve moje pobede protiv Đokovića bile su veoma specijalne – podseća da je najboljeg tenisera svih vremena savladao čak tri puta u 12 susreta.

Ono što izdvaja ove uspehe, to je da je Bautista sva tri puta nadigrao Đokovića na betonu, dakle njegovoj najboljoj podlozi. Potpuno netipičan Španac, Bautista ne blista na šljaci kao njegovi zemljaci, nego na onim bržim terenima. Čak je i jedan od retkih van “velike četvorke” koji je uspeo da Đokovića savlada u dva uzastopna meča na betonu. Posle tog duela u Dohi, slavio je i nekoliko nedelja kasnije u Majamiju.

Đoković je u tom katarskom duelu dobio prvi set i imao 4:3 sa brejkom u drugom ali se Španac izvukao – 3:6, 7:6 (8:6), 6:4. U finalu protiv Tomaša Berdiha je osvojio titulu.

Nole je ipak imao opravdanje jer je svakog dana igrao dupli program, veoma naporne mečeve u singlu i u dublu sa bratom Markom. Delovalo je da mu je bilo važnije da osvoji ovu drugu titulu, ali je na kraju ostao bez obe. Đoković se pola godine kasnije revanširao Bautisti na mnogo važnijem mestu – u polufinalu Vimbldona. Potom je u finalu savladao Federera u onom nezaboravnom meču u kome Švajcarac nije iskoristio bezbroj šansi.

Među 400 pobeda, 258 je zabeležio na tvrdim podlogama, 98 na šljaci i 44 na travi. Zabeležio je četiri trijumfa protiv igrača koji su bili u tom trenutku na prvom mesto svetske liste. Osvojio je 11 titula, odigrao 22 finala, a prvo u karijeri izgubio je od Janka Tipsarevića u Čenaju 2013.

Zbog povrede je izgubio mnogo vremena u prošloj sezoni, pre oko godinu dana je bio 21. na svetu, a nedavno je bio čak i izvan prvih 100. Sada se vraća.

– Nadam se da sam konačno rešio probleme sa povredom i da ću moći ponovo da uživam u tenisu – kaže Bautista koji će pobedu broj 401 potražiti u trećem kolu protiv Kamerona Norija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here