pixabay.com

Savršeno pržena kajgana je mekana i vazdušasta. Ako jaja pržite na visokoj temperaturi, verovatno ćete ih prepržiti i isušiti.

Jaja su nepresušan izvor kulinarske inspiracije i izuzetno fleksibilna namirnica koju dodajemo u slana jela i deserte. Možemo ih pripremiti na mnogo načina, kuvamo ih, pržimo i poširamo.

Nije im potrebna duga termička obrada ili puno aditiva da bi imali dobar ukus. Zato je važno poštovati određena pravila prilikom njihove pripreme, prenosi Punkufer.

Najveća greška koju možemo da napravimo kada pripremamo jaja je što im ne pridajemo pažnju koju zaslužuju. Šta to tačno znači?

Ne izvadite jaja iz frižidera na vreme

Jaja iz slobodnog uzgoja imaće najbolji ukus. Izvadite ih iz frižidera i ostavite da se zagreju na sobnu temperaturu pre pripreme.

Svetski kuvari se slažu da jaja sobne temperature imaju bolji ukus i kremastiju teksturu nakon termičke obrade.

Ne umutite ih dobro

Kajgana u najboljim hotelima ima vazdušastu i mekanu teksturu. Ako želite da postignete tu mekoću, pre pečenja dobro umutite jaja.

Razbijte jaja u veliku činiju i dobro ih izmešajte viljuškom ili mutilicom dok se belance i žumanca potpuno ne sjedine. mućkajte ih najmanje 60 sekundi.

Pržite jaja na previsokoj temperaturi

Savršeno pržena kajgana je mekana i kremasta. Ako jaja pržite na visokoj temperaturi, verovatno ćete ih prepržiti i isušiti.

Da biste sprečili ovu pojavu, zagrevajte ih polako i na umerenoj temperaturi. Niža temperatura vam garantuje bolju kontrolu nad konačnim rezultatom.

Predugo pržite jaja

Sklonite jaja sa vatre pre nego što su potpuno pržena, savetuju majstori kuhinje. Toplota u tiganju će nastaviti da ih termički obrađuje čak i nakon što isključite šporet i završite ih na odgovarajući način.

Onog trenutka kada pržena jaja prebacite na tanjir i poslužite, biće savršeno pržena.

Ne dodajete masnoću

U tiganju sa nelepljivim dnom možete pržiti kajganu bez masnoće. Ali ako uživate u jajima kao iz najboljih restorana, ispecite ih sa malo ulja i/ili maslaca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here