​Svaka struka ima svoje tajne, pa tako ni ona vezana uz održavanje i letenje avionima nije izuzetak. Ipak, zaposleni u avijaciji često vole da pričaju i više nego je potrebno, pa je portal Bright Side napravio kompilaciju letačkih “ispovesti” i tajni!

Ne popravljaju se svi kvarovi odmah
Naravno, nemojte sad pomisliti kako avion poleće ako je ugrožena sigurnost putnika. Činjenica je kako se pre svakog leta detaljno proveravaju mnoge stvari, a ako postoje manji problemi koji ne utiču na sigurnost, oni se popravljaju pri sletanju, da se ne bi gubilo vreme s odgađanjem letova.

Pilot i kopilot jedu različitu hranu
Pre leta pilot i kopilot nikad ne uzimaju isti obrok. Razlog je i više nego jednostavan – moguće trovanje hranom, pa ako se već otruje pilot, bitno je da kopilot bude u potpunosti zdrav. Ipak, ovo ne praktkuju sve avionske kompanije.

Pravi razlog zabrane pušenja
Uvreženo je mišljenje kako je zabrana pušenja na letu povezana sa sigurnosnim pitanjima, ali to baš i nije tačno. Naime, nekad se u avionima najnormalnije pušilo i nije bilo nikakvih sigurnosnih problema. Pravi je razlog zapravo, ekonomske naravi, jer se vazduh u avionu konstantno filtrira, a duvanski dim brže troši filtere i ostalu opremu.

Molimo ugasite telefone
Ne, ako telefon ostavite upaljen, ne može doći ni do kakve teške nesreće niti biste bili krivac za rušenje aviona. Ipak, može dovesti do smetnje u prijemu signala, pa piloti mogu ostati zakinuti za važne informacije od dispečera. Navodno i sami piloti nekad zanemaruju ovo pravilo…

Zaposleni i njihove porodice plaćaju karte jeftinije
Da, da, mnoge avio-kompanije nude svojim zaposlenicima (i članovima njihovih porodica) znatno niže cene karata, a ponekad karte dele i besplatno. U principu, često se traži tek plaćanje taksi, dok je let sam po sebi – besplatan!

Najbolje vrijeme za kupovinu karata
Veruje se kako ranije kupovanja karata znatno snižava cenu, a to i nije skorz tačno. Najjeftinije je karte kupovati utorkom, sredom i subotom, kad se nude po nešto povoljnijim cenama.

Budite ljubazni prema osoblju
Stjuardese priznaju da će se više potruditi oko vas ukoliko ste ljubazni. Tako da, ako lepo objasnite zašto ne možete sediti do saputnika, verovatno će se za vas naći neko drugo mesto, a ako se odlučite na histerisanje i bezobrazluk, ostaćete gde jeste. Ista stvar je i s hranom i svime ostalim…

Katanac neće zaštititi kofer
Ako ste zaključali kofer katancem, znajte da vam to neće previše pomoći. Naime, oni se mogu otvoriti posebnim spravicama, ali često i hemijskom olovkom, tako da ćete možda nepotrebno doživeti oštećenje kofera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here