Unsplash
Ilustracija

Sezona prehlade i gripa samo što nije stigla, zato se treba pripremiti na vreme i ojačati imunitet. Imunitet možemo ojačati suplementima, ali i namirnicama koje nam daje priroda.

Beli luk

Znamo da ne miriše lepo, ali bez belog luka se ne može ako želite da ojačate imunitet. Da biste ojačali imunološki sistem, jedite svež beli luk. Možete ga ispasirati i dodati u jogurt, sosove ili namazati na tost zajedno sa puterom. Ali ako niste ljubitelj belog luka, dodajte ga u supu ili bilo koje drugo jelo tokom procesa kuvanja – deo arome će nestati, ali će koristi ostati.

Riba

Nalazi se na visokoj drugoj poziciji jer sadrži omega-3 masne kiseline koje su neophodne za jačanje imuniteta. Što češće jedite masnu ribu kao što tunjevina, skuša ili losos. Pored toga, naše telo nije u stanju da proizvodi cink koji je takođe neophodan za jak imunitet i zato moramo da jedemo hranu koja sadrži ovaj element u izobilju, uključujući ribu.

Čokolada

Ispostavilo se da prava crna čokolada s visokim procentom sadržaja kakaoa jača odbrambene sposobnosti organizma i pomaže mu da se odupre virusima. Dovoljno je da pojedete par kockica crne čokolade dnevno (minimum 70% kakaa) i da ojačate imunitet.

Pečurke

Ako vas savlada prehlada, jedite pečurke. Da bi se telo uspešno borilo protiv infekcije, potrebno je da jedete hranu koja pomaže u jačanju zaštitnih svojstava leukocita. Ako želite snažan imunitet, štočešće jedite pečurke (lisičarke, bukovače, vrganje, šampinjone…).

Đumbir

Đumbirova farmakološka svojstva su slična belom luku, ali je njegov miris mnogo prijatniji. Đumbir se može koristiti kao začin za razna jela – dodaje se supama ili kašama, jelima od mesa, smutijima, sokovima…. Za jak imunitet, jedite đumbir svaki dan. Dovoljno je i u minimalnim količinama.

Limun

Plodovi limuna imaju visoku koncentraciju vitamina C koji je neophodan za snažan imunitet. Ako hoćete da izvučete maksimum od limuna, koristite uvek sveže isceđen sok. Najbolje da započnete dan čašom tople vode u koju ste dodali kašiku limunovog soka.

Med

Med je je pravo blago. Riznica je hranljivih i lekovitih sastojaka i pomaže u jačanju imuniteta. Dovoljno je da pojedete jednu kašičicu meda dnevno.

Kefir

Ako želite da imate jak imunitet, svaki dan pijte kefir. Ovaj napitak čuva mikrobiom creva, a poznato je da su zdrava creva važan deo imunološkog sistema.

Bundeva

Bundeva sadrži beta-karoten, koji takođe jača odbrambene moći organizma i neophodan je za jak imunitet. Ako ne volite bundevu jedite drugo povrće (i voće) narandžaste boje, kao što je šargarepa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here