Naplaćivao lečenje izmišljenih bolesti

0

 

DOLIJAOPREVARANT: Sud u Ontariju
 

Dok su istraživali slučaj prevare, policajci iz kanadskog grada Vindzora u provinciji Ontario, otkrili su Darka Jovanovića (32), koji se lažno predstavljao kao doktor i tako prevario veliki broj ljudi u ovom gradu. Njemu je pre nekoliko dana počelo suđenje za prevaru, nakon što je uhapšen početkom marta.
Kako prenose kanadski mediji, on je obmanjivao pacijente da boluju od teških bolesti i davao sumorne dijagnoze, iako su oni imali manjih zdravstvenih problema. Među žrtvama ovog prevaranta je veliki broj dece, a čak je deci sa invaliditetom obećavao čudesan oporavak.
Lažni doktor je otkriven kada je policiji vlasnik jedne radnje za nameštaj u Vindzoru prijavio kako je kupac dobio nameštaj i ostao dužan 15.000 dolara. Policija je došla u Jovanovićevu kuću i uskoro saznala da se stanovnicima grada predstavlja kao lekar, da ima veze sa bolnicama u SAD, iako nema dozvolu za rad.
Tada su otkrivene njegove žrtve, kao što je porodica jedne bolesne devojčice od kojih je hteo da uzme 58.000 dolara. Njima je rekao da ona ima lezije na mozgu, a tvrdnje je potkrepio snimcima sa magnetne rezonance, koji su trebali da joj obezbede lasersku operaciju u Čikagu. Jednog muškarca je prevario za 6.500 dolara rekavši mu da mu je otac umro i da za troškove sahrane treba da obezbedi novac. Drugog muškarca je prevario ubedivši ga da boluje od leukemije, iako je imao blagu povredu mekog tkiva. Čak je i svog trenera ubedio da se nalazi u predinfarktnom stanju, pa joj je obećao snimanje magnetnom rezonancom.
Policija i tužilaštvo su ga tokom istrage optužili za pokušaj prevare od 50.000 dolara, dve krađe od po 5.000 dolara, tri prevare za istu sumu i jedan pokušaj prevare za 5.000 dolara, kao i za napad, falsifikovanje i korišćenje lažnih dokumenata.

 

 

Diplomirao istoriju

Advokat lažnog lekara je na početku suđenja tražio da se utvrdi ko je uopšte gospodin Jovanović, koji je priznao da se lažno predstavljao kao doktor. Na izlasku sa suđenja svog klijenta je opisao kao "misteriju". On je dodao da Jovanović ima majku koja živi u Londonu, koja mu je rekla da njen sin ima diplomu istorije sa Univerziteta u Zapadnom Ontariju. Iz izjava žrtava saznalo se da Jovanović govori bar tri jezika, engleski, srpski i arapski.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here