Narod i EU

0

Beta
Najpozitivniji stav prema EU građani Srbije su imali 2008. godine
 

Prvo istraživanje javnog mnjenja o EU sprovedeno je u Srbiji maja 2002. godine i otad se sprovodi dvaput godišnje, obično sredinom i krajem godine. Dosad se pokazalo da je početni entuzijazam poprilično splasnuo, iako je u martu 2012. godine Srbija dobila status kandidata.

Da li Srbiju čekaju veliki izazovi u EU?

– Da, veći nego druge zemlje regiona 74%
– Čeka je isti tretman 22%
– Ne znam 4%

Iako bi danas više od polovine građana Srbije glasalo na referendumu za ulazak Srbije u Evropsku uniju, građani uglavnom pojma nemaju kako teku pregovori i u kojoj fazi pristupanja je domovina.

Poslednje istraživanje Ipsos Stratedžik marketinga pokazalo je da samo 24 odsto zna da je Srbija počela pregovore o pristupanju, dok 37 odsto građana misli da Srbija tek čeka na datum za otvaranje pregovora ili kažu da ne znaju.

Rezultati o podršci članstvu u EU donekle su u neskladu sa odnosom građana prema EU, budući da je svaki treći rekao da o EU ima pozitivan stav. Čak 38 odsto građana veruje da će pre Srbije u EU ući Crna Gora.

Kad su u pitanju mladi, proletos je rađeno istraživanje koje je pokazalo da učenici beogradskih srednjih škola pokazuju vrlo malo zanimanje za EU. Čak 38 odsto đaka bilo je protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju, dok bi samo 26 odsto zaokružilo "za". Veliki je procenat i neopredeljenih učenika (36 odsto).

Hoće li Srbija pristupiti EU?

– Do 2020. postaće članica 37%
– Ne znam 27%
– Nikad neće ući u EU 18%
– Posle 2020. postaće članica 18%

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here