EPA/Georgi Licovski
Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je jutros da se Srbija nalazi pod “neverovatno velikim” pritiscima, da je situacija “neverovatno teška”, ali da naša politika ostaje jasna i principijelna i da niko ne treba da gaji bilo kakvu sumnju da li ćemo ostati na kursu odbrane nacionalnih interesa, naročito kada je u pitanju Kosovo i Metohija.

– Pritisci idu dotle da ne samo da važni zvaničnici svetskih sila i diplomatski predstavnici nego i sekretarice u amabasadama pokušavaju da vrše pritisak i da se mešaju u našu poziciju. A ona je jasna i principijelna, jer mi smo na stanovištu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine kao međunarodno priznate države, članice Ujedinjenih nacija, a sa druge strane smo osudili oružani pristup trazenju rešenja – rekao je Selaković gostujući na RTS-u.

Istakao je da će Srbija zadržati svoj evropski put i reformski kurs, čuvati svoja svoja prijateljstva i svoje nacionalne i državne interese.

– Naše je da nastavimo da reformišemo svoje društvo ali, neka niko ne gaji sumnju da li ćemo braniti svoje interese naročito kada je reč o Kosovu i Metohiji – naglasio je ministar Selaković.

Dodao je da je, kada je reč o pregovorima sa Prištinom, Srbija pokazala posvećenost dijalogu i da je na srpskim predstavnicima da i nadalje pokazuju dobru volju za dijalog i da se bore za zaštitu našeg naroda na KiM.

Ističe da u Beogradu pregovarački sto i sedanje za njega nikada nisu dovođeni u pitanje.

– Ako je neko pokazao posvećenost dijalogu, pokazali smo mi i predsednik Vučić. Samo je veoma važno da znate o čemu se razgovara kada sednete za sto i da znate ima li smisla razgovarati ili odlazite da vas neko vređa, ponižava i da zloupotrebljava činjenicu da ste se sreli – navodi Selaković.

Kaže da je na predstavnicima Beograda da pokazuju svoju posvećenost dijalogu i dobru volju i da se bore za zaštitu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Naglašava da je politika povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova živa i aktivna.

– Priština je prekršila dogovor i pokrenula mehanizam za učlanjenje u učlanjenje u Savet Evrope i onda i mi ne sedimo skrštenih ruku. Borićemo se i da bude vesti u tom smislu – rekao je Nikola Selaković.

Istakao je da je veoma važno što je pre dva dana Srbija u Gani otvorila svoju ambasadu i naveo da se u Akri nalazi sedište Sporazuma za slobodnu trgovinu u Africi.

2 COMMENTS

  1. Ma bre cutite vise, dozvolili ste da vam anbasade vode politiku i to öolitiku protiv nas ucena i lazi …

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here