Maheen S via AP

Jaki vazdušni udari dogodili su se danas u južnim delovima glavnog grada Sudana, Kartumu, dok su se sukobi rasplamsali u blizini vojnog kampa, rekli su svedoci.

Vojska je danas uglavnom koristila vazdušne snage i tešku artiljeriju u borbama protiv paravojne Snage za brzu podršku (RSF), zbog kojih je proteklih nedelja raseljeno gotovo milion ljudi, preneo je Rojters.

Vazdušni udari sudanske vojske čuli su se u nekoliko stambenih četvrti u južnom Kartumu, a policijske rezervne snage, povezane sa vojskom, borile sa RSF na terenu.

Nakon što su borbe izbile 15. aprila, sukob se proširio na veća područja Kartuma, kao i na susedne gradove preko Nila – Bahri i Omdurman.

Nasilje se rasplamsalo i u Darfuru u zapadnom Sudanu i u državi Severni Kordofan, kao i u drugim delovima zemlje, ali sama borba za vlast je usmerena na prestonicu, navodi agencija.

Smatra se da su i načelnik vojske Abdel Fatah al-Burhan i komandant RSF-a Mohamed Hamdan Dagalo ostali u Kartumu tokom svih borbi.

Vojska je juče objavila video-snimak na kome se vidi Burhan, obučen u vojnu uniformu, kako pozdravlja trupe u štabu vojske u centralnom Kartumu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here