Nastavljena blokada pruge Beograd-Niš

0

Predsednik sindikalne organizacije Novica Marković ponovio je u četvrtak da se radnici neće pomerati s pruge sve do ispunjenja zahteva – revizije kupoprodajnog ugovora, isplate deset zaostalih plata, uplate doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje i izrade socijalnog programa.

Marković je podsetio da su radnici letos prekinuli višednevnu deblokadu pruge pošto su 27. jula sa poslodavcem potpisali ugovor o prekidu štrajka u prisustvu predstavnika tri ministarstva.

"U tom ugovoru radnici su se obavezali da će deblokirati prugu, a poslodavac da će isplatiti zaostale zarade i uplatiti doprinose za penziono osiguranje, ali i podneti zahtev Fondu za razvoj za dobijanje namenskog kredita za pokretanje proizvodnje", podsetio je Marković.

On je istakao da su potpisivanju ugovora prisustvali predstavnici ministarstava ekonomije i regionalnog razvoja, rada i socijalne politike i unutrašnjih poslova i predsednik opštine Lapovo Dragan Zlatković.

"Predstavnici tih ministarstava su obećali da će učiniti sve da poslodavac do septembra dobije kredit i to nije ispunjeno, već je odgovoreno da smo gubitaši", rekao je Marković i dodao da je poslodavac dve godine od isteka kupoprodajnog ugovora prekinuo proizvodnju.

Prema njegovim rečima, radnici su posle tog štrajka dobili plate za četiri meseca prošle godine, i da je za isplatu tih zarada i uplatu doprinosa za penziono osiguranje za 250 radnika dato oko 35 miliona dinara.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here