commons.wikimedia.org
NATO brodovi (Foto: Arhiva)

NATO pojačava praćenje stanja podvodne infrastrukture zemalja bloka nakon oštećenja gasovoda i telekomunikacionih kablova u Baltičkom moru u oktobru, saopštio je zamenik komandanta Združenih snaga Alijanse u Virdžiniji Tim Henri za „Difens van“.

Po njegovim rečima, Združena komanda savetuje zemlje Alijanse o pitanjima zaštite infrastrukture kao odgovor na curenje gasovoda „Baltikonektor“ i oštećenje kablova između Estonije i Finske, kao i Estonije i Švedske. Članice NATO razmenjuju obaveštajne informacije o stanju infrastrukture.

„Postoje dobro razrađena sredstva, predviđena za napad na tu infrastrukturu. Neke zemlje imaju mogućnost da utiču na nju sa velike udaljenosti, sa druge strane sveta“, rekao je Henri.

Prema pisanju portala, oko 95 odsto svih podataka u svetu prenosi se preko podmorskih kablova, od kojih najstariji povezuju SAD i Kanadu sa evropskim zemljama. S vremena na vreme, ribarski i komercijalni brodovi oštećuju te kablove. Međutim, autor članka ističe da oštećenje podmorske infrastrukture može biti uzrokovano i namernim radnjama, kao što je, verovatno, bio slučaj sa ruskim gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“.

„Baltikonektor“ pruža se dnom Baltičkog mora između Estonije i Finske. Gasovod je obustavio rad u noći 8. oktobra. Finski operater „Gasgrid Finland“ rekao je da gasovod ne radi zbog mogućeg curenja. Finski predsednik Sauli Niiniste izjavio je da je oštećenje na gasovodu verovatno rezultat spoljašnjeg uticaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here