EPA/Antonio Bat

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da BiH ima status zemlje sa Akcionim planom za članstvo, čiji je cilj da bude članica Alijanse, navodeći da su uslovi za to sprovođenje reformi, jačanje zajedničkih institucija i multietnička priroda Oružanih snaga BiH.

– Drugi uslov je da to mora da želi narod, kao i političke vlasti. O tome odlučuje BiH –  rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućim Predsedništva BiH Denisom Bećirovićem u Briselu.

NATO je, kako je kazao, spreman da nastavi praktičnu saradnju sa BiH i da pomogne u daljem jačanju kapaciteta BiH u polju kibernetičkog kriminala i borbe protiv terorizma.

Stoltenberg je rekao da je današnja poseta Bećirovića bila prilika da se razgovara o saradnji BiH i Alijanse. Naveo je da je BiH dugogodišnji partner NATO-a i da Alijansa podržava BiH na putu evroatlantskih integracija.

Prema njegovim rečima, Alijansa podržava nezavisnost i suverenitet BiH, kao i rad Euforove misije “Altea”, prenela je Srna.

Stoltenberg je naglasio da svi u BiH treba da rade zajedno na očuvanju i zaštiti institucija na nivou BiH.

On je naveo da Alijansa podržava sprovođenje reformi u BiH, te da je njihovo puno sprovođenje jedan od dva najvažnija uslova za punopravno članstvo BiH u NATO-u.

On je dodao da iste reforme pomažu i na putu ka učlanjenju u EU.

Šta je Bećirović predložio NATO

Bećirović je izjavio da je BiH “pred vratima NATO”, a generalnom sekretaru NATO je predložio da pošalje BiH konačni poziv u Alijansu i da obnove prisustvo u vojnim bazama.

Bećirović je rekao da je BiH provela mnoge reforme i usvojila zakone iz oblasti odbrane i da je jasno opredeljena i spremna za članstvo u Alijansi.

– Sada smo pred vratima NATO i tu šansu treba iskoristiti zbog svih građana BiH. Ispunjeni su svi formalni uslovi da se BiH uputi zahtev za članstvo – kazao je Bećirović.

Potom je naveo šta je sve predložio Stoltenbergu.

– Predložio sam i konkretne predloge, između ostalog da NATO kroz sveobuhvatnije implementiranje akcionog plana za članstvo definiše viši i konkretniji nivo povezanosti BiH i NATO. Predložio sam periodično održavanje sastanaka i eventualno prisustvo NATO u vojnim bazama u BiH kako bi se sprečilo narušavanje mira, a svi smo svedoci da u poslednje vreme, nažalost, imamo takve poteze. Na kraju, predložio sam da NATO napravi važan korak i da nam upute poziv za članstvo u NATO – rekao je Bećirović, preneli su sarajevski mediji.

Stoltenberg je rekao da je u NATO stigla preporuka da BiH dobije kandidatski status s obzirom na napredak.

– Pozdravljamo napore u jačanju saradnje Oružanih snaga BiH i NATO i jačanje vaših mogućnosti u okviru NATO standarda. Spremni smo da jačamo politički dijalog i saradnju u cilju naše zajedničke budućnosti i bezbednosti – rekao je Stoltenberg.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here