Vesti

Šef Misije Srbije pri NATO u Briselu Miomir Udovički izrazio je uverenje da će javno mnenje uočiti da je saradnja sa Alijansom korisna za našu zemlju, ukazujući na žnačajno unapređenje odnosa sa zemljama članicama koje su učestvovale u bombardovanju SR Jugoslavije i koje su priznale tzv Kosovo.

– Bombardovanje Jugoslavije i priznavanje nezavisnosti Kosova od strane brojnih članica NATO nesumnjivo su osnovni razlozi za negativan stav našeg javnog mnjenja prema toj organizaciji. Istovremeno, imamo situaciju da su bilateralni odnosi sa zemljama članicama NATO koje su učestvovale u ovim akcijama značajno unapređeni i da je njihova percepcija u našem društvu mnogo bolja od percepcije same organizacije – rekao je Udovički u intervjuu za portal European Western Balkans.

Na pitanje o stavu NATO prema trasformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv Vojsku Kosova, on podseća da su Alijansa i njen generalni sekretar Jens Stoltenberg u više navrata istakli neslaganje sa načinom i trenutkom započinjanja transformacije KBS.

Dodao je da je, iako postoje određene razlike u stavovima pojedinih članica, NATO je zamrzao usvajanje bilo kakvih novih projekata sa KBS.

Povodom saradnje Srbije sa Rusijom na vojnom planu, Udovički ističe da su najviši funkcioneri NATO više puta eksplicitno rekli da je svaka zemlja suverena da bira sa kim će da sarađuje u bezbednosnim aktivnostima i da to ne smeta toj organizaciji.

– U vezi sa konkretnom vežbom “Slovenski štit 2019”, NATO je ponovio stav da je “to stvar Srbije i Rusije, ističući “dobre i produktivne odnose” između Srbije i NATO – podsetio je Udovički.

On je rekao da je novi Individualni akcioni plan partnerstva Srbije i NATO (IPAP) koji je istekao, dobio saglasnost svih nadležnih ministarstava i tela Srbije i da predstoji usvajanje na Vladi. Sadržaj je sličan prethodnom, usvojenom 2015.

– IPAP je samo plan, a ne sporazum, kako se često pogrešno navodi u javnosti i odslikava pravce naše saradnje sa NATO. On govori o našoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, ekonomskim reformama, saradnji u oblasti odbrane i vojske, javnoj diplomatiji, naučnoj saradnji i saradnji u kriznim situacijama, kao o zaštiti poverljivih informacija – objasnio je Udovički.

On je posebno istakao naučnu saradnju sa NATO, koja je, prema njegovim rečima, veoma široka i koristi brojnim srpskim institucijama, univerzitetima, istraživačkim centrima, iskusnim, ali i mladim naučnicima, kako u finansijskom aspektu, tako i u razmeni iskustava i znanja.

– Mislim da bi i ove institucije i pojedinci, ne samo država, trebalo da budu aktivniji u prezentovanju ove saradnje, veoma korisne za našu državu. Trenutno su u toku projekti iz oblasti energetske bezbednosti, podizanja bezbednosne zaštite od opasnih otpada, sajber odbrane, protiv-terorizma i drugi – naveo je Udovički.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here