pixabay.com

Britansko-američki tim naučnika tvrdi da je pronašao “okidač” za stvaranje ugrušaka kod određenih pacijenata koji su primili vakcinu “Astra Zeneka” protiv koronavirusa.

Istraživači su otkrili da je protein uključen u trombozu “sposoban da formira stabilne komplekse sa klinički relevantnim adenovirusima”.

Imuni sistem može pomešati protein u krvi, faktor trombocita 4, sa virusom i osloboditi antitela da ga napadne. Antitela i trombocitni faktor 4 mogu se zatim skupiti zajedno, izazivajući krvne ugruške.

Studija je objavljena u časopisu “Sajens advanses”.

Autori su naveli da nalaz predstavlja “važan korak u otkrivanju mehanizama” koji leže u osnovi tromboze sa sindromom trombocitopenije koji se ponekad razvija nakon upotrebe vakcine zasnovane na adenovirusu.

Studija je rađena sa ciljem da se pronađe razlog za retke slučajeve krvnog ugruška kod ljudi vakcinisanih protiv kovida.

Istraživači su istakli da su slučajevi krvnih ugrušaka retki jer se mnogi komplikovani faktori moraju poklopiti da bi se oni pojavili.

– Iako istraživanje nije definitivno, ono nudi zanimljive uvide i “Astra Zeneka” istražuje načine da iskoristi ove nalaze kao deo naših napora da uklonimo ovaj izuzetno retki neželjeni efekat – rekla je portparolka kompanije.

Prema podacima britanske Vlade, objavljenim ovog leta, procenjena ukupna incidencija krvnih ugrušaka je oko 14,9 na milion doza vakcine.

Izveštaji o retkim, ali ozbiljnim neželjenim efektima naveli su nekoliko zemalja da obustave upotrebu vakcine kompanije “Astra Zeneka”. Primena ove vakcine nastavljena je kasnije, ali uz različita starosna ograničenja.

Britanske vlasti preporučile su da se ponude alternativne vakcine osobama mlađim od 40 godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here