Naučnici mole: Turisti ne idite na Antarktik

0

Posetioci ugrožavaju malobrojne vrste koje koje žive na Južnom polu
 

Broj turista eksplodirao je od manje od pet hiljada u 1990. godini na sadašnjih oko 40.000 godišnje, pokazuju podaci turističke industrije. Pri tom većina posetilaca odlazi na fragmentirane delove Antarktika koji nisu zaleđeni, a čine manje od jedan odsto njegove površine. Na tim malim nezaleđenim područjima gradi se i sve više naučnih baza, kao i pratećih puteva, skladišta goriva i pista.

 

Upravo na tim područjima živi većina divljih životinja i biljaka koje inače spadaju u najslabije zaštićene vrste na Zemlji, pokazalo je istraživanje australijskog državnog programa za zaštitu životne sredine (NERP) i australijskog odeljenja za Antarktik.

 

"Mnogi misle da je Antarktik dobro zaštićen od pretnji na biodiverzitet jer je izolovan i tamo niko ne živi", kaže Džastin Šou iz NERP-a u svojoj studiji.

 

"Mi pokazujemo da je biodiverzitet Antarktika ugrožen", upozorava ona. "Većina površine Antarktika prekrivena je ledom i tek manje od jedan odsto uopšte nije zaleđeno."

 

Pet potpuno nezaleđenih ekoregiona uopšte nije zaštićeno, a svih 55 zaštićenih područja na ledenom kontinentu blizu je područja ljudske aktivnosti.Stiven Čoun iz škole za biološke nauke pri Univerzitetu u Monašu, napominje da nezaleđena područja obuhvataju vrlo jednostavne ekosisteme zbog ograničene raznolikosti vrsta na Antarktiku. Zato su životinje i biljke veoma osetljive na invaziju stranih vrsta koju može da prouzrokuje aktivnost ljudi.

 

"Antarktik beleži invaziju biljaka i životinja, uglavnom trava i crva, s drugih kontinenata", ističe on.

 

Antarktik spada među poslednja neistražena područja na Zemlji, pa privlači putnike u potrazi za pustolovinama. Većina njih dolazi morem, a neki plaćaju i više od 20.000 dolara za luksuznu kabinu u najfrekventnijem razdoblju od novembra do marta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here