EPA/Ennio Leanza

Naučnici s Kraljevskog koledža u Londonu zaključili su da je najočigledniji simptom zaraze koronavirusom gubitak čula mirisa, piše agencija Rojters, pozivajući se na studiju.

Prema rezultatima britanske studije, a kako prenosi Rojters, gubitak sposobnosti prepoznavanja mirisa bio je primećen kod skoro 60 odsto pacijenata, kod kojih je nakadno utvrđeno da su pozitivni na Covid-19, i kod samo 18 odsto, čiji je test na koronavirus bio negativan.

– Prema našim podacima, a u kombinaciji s drugim simptomima, kod osoba s gubitkom čula mirisa verovatnoća oboljevanja od Covid-19 je tri puta veća, pa je zato potrebno da se takve osobe samoizoluju tokom sedam dana kako bi se smanjilo širenje zaraze – istakao je profesor sa ovog koledža Tim Spektor.

Prema pisanju ove agencije, ovo opažanje navelo je naučnike na zaključak da je gubitak čula mirisa, pre nego visoka temperatura, najizraženiji simptom inficiranosti virusom.

Naučnici su u daljem istraživanju, prenosi Rojters, napravili model koji omogućava da se odredi, na osnovu koje kombinacije simptoma se može preciznije prognozirati da je osoba zaražena Covidom-19. Među tim simptomima izdvajaju se gubitak čula mirisa i ukusa, visoka temperatura, suvi kašalj, malaksalost, dijareja, bol u stomaku i gubitak apetita.

Obratite pažnju i na oči

Kako prenosi Rojters, o tome da osobe inficirane Covidom-19 gube sposobnost prepoznavanja mirisa, naučnici su saopštili krajem marta. Istovremeno, po mišljenju stručnjaka Britanskog udruženja za otorinolaringologiju, ovaj simptom može biti znak i zaraze nekim drugim tipom virusa korona, a ne SARS-CoV-2O.

Naučnici savetuju da se pažnja takođe obrati na stanje očiju. Američki stručnjaci pojasnili su da iritacija očiju i neugodan osećaj mogu biti znak upalnog procesa u organizmu, prouurokovanog koronavirusom.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime