Pixabay
Ilustracija

Jeftiniji za proizvodnju i bolji u apsorpciji viših energetskih oblika svetlosti, perovskitni materijali imaju potencijal da zamene silicijum u tehnologiji solarnih panela. Nažalost, naučnici još uvek smišljaju kako da ove perovskite učine stabilnijim i dugotrajnijim.

U novoj studiji, naučnici su uspeli da značajno poboljšaju efikasnost određene vrste ovog materijala, poznatog kao olovo-halid perovskit. Kombinovanjem perovskita sa podlogom od metala, a ne stakla, efikasnost konverzije svetlosti je povećana za 250 procenata.

„Niko drugi nije došao do ovog zapažanja u perovskitima”, kaže za Science alert Hunlei Guo, profesor optike na Univerzitetu Ročester.

Iako ima još dosta posla da se ova tehnologija izvuče iz laboratorije i unese u solarni panel, to je još jedan pokazatelj da bi ove kristalne strukture perovskita uskoro mogle da budu materijali koji se koriste kada je u pitanju povećanje proizvodnje solarne energije. Solarni paneli rade tako što koriste fotone sunčeve svetlosti da pobuđuju elektrone da napuste svoje mesto pored atoma da bi proizveli električnu struju. Međutim, kada se elektroni i praznine koje su ostavili za sobom rekombinuju, energija koja bi se mogla koristiti kao električna energija se umesto toga gubi kao toplota. Dodavanjem metalne podloge istraživači su otkrili da mogu smanjiti tu rekombinaciju i povećati efikasnost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here