Naučnici sa Floride prvi put su indukovali razmnožavanje atlantskog korala u laboratoriji. Iste tehnike ranije su korišćene za razmnožavanje 18 vrsta pacifičkog korala, rekli su zvaničnici.

Korali su osetljivi na velike promene temperature vode, a Floridni greben kao i drugi veliki grebeni širom sveta, godinama su pod pritiskom klimatskih promena, jer more raste i sve je toplije.

Naučnici sa Floride su veštački izazvali reproduktivni mrest ugrožene vrste korala Atlantika u akvarijumu.

Vest je objavljena u Floridskom akvarijumu u Apolo Biču.

Eksperiment je uspeo zahvaljujući „pozajmljenim” laboratorijskim tehnikama razvijenim u muzeju i vrtovima „Horniman” sa sedištem u Londonu.

Naučnici planiraju da iskoriste svoju novostečenu ekspertizu za uzgajanje novih kolonija korala koje će jednoga dana moći da nasele floridski sistem grebena. On je jedan od najvećih na svetu, a veliki deo uništen je zbog klimatskih promena, zagađenja i bolesti.

– Ovo je stvarno budućnost obnove korala na Floridi i širom sveta. Moći ćemo to da učinimo za desetine vrsta i to će otvoriti svet novih mogućnosti – rekla je naučnica Keri O’Nil iz Floridskog akvarijuma.

Saradnja Floridskog akvarijuma s muzejom i vrtovima Horniman u Londonu oko projekta počela je 2017. kada je situacija s floridskim koralnim grebenima postajala sve lošije zbog širenja bolesti.

Polipi izlučuju kalcijum karbonat ispod sebe i on se godinama nakuplja formirajući koralne grebene koji služe kao ključno stanište života u tropskom moru i pomaže u zaštiti obale apsorbirajući energiju talasa od uragana i drugih oluja.

Korali su osetljivi na velike promene temperature vode, a ugroženi su zbog klimatskih promena, jer more postaje sve toplije.

Da li znamo koliko su korali važni?

Korali spadaju u morske životinje. Pretežno su prirasli za podlogu ili slabo pokretni polipi, koji na slobodnoj (neprirasloj) strani imaju jedini telesni otvor – usta, okružena vencem pokretljivih pipaka. Svojim sokom, koji izlučuju iz žarnih čaurica, mogu omamiti ili usmrtiti sitne organizme. Razmnožavaju se polno i bespolno, a  češće je bespolno razmnožavanje, pupljenjem i nepotpunim deljenjem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here