Pexels

Devetogodišnje istraživanje na skoro 300.000 ljudi pokazalo je da način života može biti važniji od genetskih faktora rizika kada je u pitanju depresija.

Prema novoj studiji, navike zdravog načina života nemaju samo moć da vam pomognu u upravljanju već postojećim mentalnim zdravstvenim stanjima – one takođe mogu smanjiti rizik od njihovog razvoja.

Studija, objavljena u časopisu Nature Mental Health i zasnovana na podacima od skoro 300.000 ljudi, identifikuje sedam faktora zdravog načina života za koje istraživači kažu da bi mogli pomoći da se smanji nečiji rizik od razvoja depresije.

Svakodnevne navike koje smanjuju rizik od depresije

Zdrava ishrana
Redovna fizička aktivnost
Ograničavanje konzumiranja alkohola na umerene količine
Prestanak pušenja
Često druženje
Dovoljne količine sna

Važno je napomenuti da izbegavanje ili ‘lečenje’ depresije nije tako jednostavno i da ne znači samo pojesti malo povrća i dobro se naspavati.

Postoji bezbroj faktora koji mogu doprineti riziku od razvoja depresije, od genetike do faktora kao što je uzimanje kontracepcijskih pilula ili događaja koji menjaju život kao što su gubitak posla, tuga/ožalošćenost, gubitak voljene osobe…

Ono što ova studija pokazuje, međutim, jeste da donošenje zdravih izbora može proaktivno pomoći u jačanju vašeg mentalnog zdravlja čak i ako vaša genetika predisponira depresiju – i to je dobra stvar.

U svakom slučaju, počnite sa malim koracima. Od povećanog nivoa energije do poboljšane dugovečnosti, donošenje zdravih izbora može imati veliki uticaj na vaš um i telo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here