Navršava se 20 godina od masakra u Starom Grackom

Vestionline, Tanjug
commons.wikimedia.org/Dozetdarko

Na današnji dan pre 20 godina dogodio se masakr u Starom Grackom, jedan od najvećih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji od završetka rata 1999. godine i dolaska međunarodnih snaga.

Episkop raško-prizrenski Teodosije služiće danas parastos poginulima u Starom Grackom kod Lipljana, kojem će prisustvovati i pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Ubistvo 14 srpskih žetelaca dogodilo se kada su pripadnici OVK u ataru sela Bujance kod Lipljana iz zasede ubili 14 Srba iz susednog sela Staro Gracko, koji su žnjeli pšenicu na svojim njivama.

U napadu su ubijena četiri člana porodice Janićijević – Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao 17 godina, zatim Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Ðekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

Počinioci zločina nikada nisu pronađeni i za zločin niko nije odgovarao, a pod istragom je bilo sedam Albanaca, pripadnika OVK.

Policija UNMIK je u oktobru 2007. uhapsila Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu, ali je on, dva meseca kasnije, pušten iz pritvora usled nedostatka dokaza.

Groblje u Starom Grackom gde su sahranjeni stradali žeteoci više puta je skrnavljeno i minirano.

1 KOMENTAR

  1. Ma šta vi pričate.Kako smete reći da je to zl,očin kad je ub,ijanje Srba dozvoljeno i čak preko potrebno.Zl,očin su braća Batići peedstavnici aMerike u redovima OVK.Baš se u te zl,očine ne razumete.Rapitajte se malo kod Jelene Milić,Nataše Kandić(gde je ona da nije kojom srećom otošla bogi na istinu)Sonje Biserko i sad ove nove što se nudi po ulici.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime