NBS:Ispunjen uslov za Jelašićevu ostavku

0

 

Ostavka zbog razloga lične prirode: Radovan Jelašić

Jelašić je 23. marta obavestio Savet NBS-a o tome da podnosi neopozivu ostavku na funkciju guvernera iz razloga lične prirode.

 

Na tu funkciju, drugi put, Jelašića je izabrala Skupština Srbije na sednici održanoj 26. septembra 2007. godine.

 

Kako je Zakonom o NBS-u propisano da guverneru prestaje funkcija pre isteka mandata i ako to sam zatraži, Savet je utvrdio da je ispunjen uslov da Jelašiću prestane funkcija guvernera NBS.

 

Izveštaj o ispunjenosti uslova za prestanak funkcije guvernera Savet NBS dostaviće Odboru za finansije Skupštine Srbije, kako bi Skupština donela odluku o prestanku funkcije guvernera, saopštila je Informativna služba NBS-a.

 

Savet je konstatovao da je Jelašić, obavljajući funkciju guvernera NBS-a, značajno doprinio da monetarna politika i mere supervizije koje je NBS sprovodila pre izbijanja svetske finansijske krize omoguće da Srbija uspešno prebrodi izazove krize, da se očuva stabilnost bankarskog i finansijskog sektora i obezbedi stabilnost cena kao glavni cilj NBS-a.

 

Takođe, Savet je ocenio da je u mandatu Jelašića, i u organizacionom i stručnom pogledu, značajno povećana efikasnost NBS-a, ojačan kredibilitet institucije i dat doprinos daljem razvoju ukupnog finansijskog sektora, navedeno je u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here