Ne češkajte se po glavi!

0

Mnogo toga utiče na lepu i zdravu kosu. Treba izbegavati štetne navike zbog kojih gubimo kosu, upozorava poznati američki stručnjak dr Alan Bauman, koji se u svom medicinskom centru na Floridi bavi transplantacijom kose. U tekstu, objavljenom na sajtu magazin.hr, navodi se šta treba raditi, odnosno šta treba izbegavati, ako želite da imate besprekornu frizuru.
Treba izbegavati pranje kose vrućom vodom, jer dehidrira vlasi kose. Vrele para ispira odbrambena ulja koja svaka kosa poseduje, ali i pore na temenu počinju pojačano da rade, što dodatno uništava koren i može da uzrokuje perutanje kose.
Rigorozne dijete su neprijatelj kose. Izgladnjivanje tera telo da to malo energije koju ima usmeri prema nužnom funkcionisanju, kao što je rad srca i mozga, umesto da pomaže rastu kose. Jedan od prvih simptoma kod osoba koje boluju od anoreksije jeste veliki gubitak kose. Pazite na zdravu ishranu u kojoj imate dovoljno zastupljenih belančevina kao što su riba, piletina i mahunarke, jer se kosa prvenstveno sastoji od belančevina i, ako ih ne konzumirate dovoljno, ona će to prva da oseti. Dr Bauman upozorava da oralna kontracepcija može dodatno da oslabi kosu. Pilule koje sadrže androgene mogu da pojačaju gubitak kose kod osoba preosetljivih na te hormone. Takođe, lekovi poput antidepresiva mogu da izazovu gubitak kose. Budite oprezni kad je reč o uzimanju medikamenata.
 

Oprezno i sa fenom
Dr Alan Bauman upozorava da ne treba preterano koristiti aparate za stilizovanje frizure. Visoka temperatura uništava proteine od kojih se sastoji vaša kosa i njen odbrambeni omotač. Jednom kad se taj "omotač" uništi, ravnoteža vlage je poljuljana i vaša kosa je sklonija lomljenju. Ograničite korišćenje bilo kakvih aparata, čak i fena za kosu, na dva do tri puta nedeljno. Pokušajte da aparate koristite na najnižoj mogućoj temperaturi, a pre korišćenja kosu zaštitite sprejom.

Vlasi nisu nikad lomljivije i nežnije nego kad su mokre. Grubo raščešljavanje, ali i trljanje mokre kose, stvoriće pravo okruženje za njeno lomljenje i opadanje. Minimizujte raščešljavanje tako što ćete kosu pročešljati pre pranja. Takođe, nemojte kosu da trljate peškirom, kako biste je osušili, nego je lagano pritisnite kako biste upili vodu. Ako je visoki rep ili punđa vaša omiljena frizura, vodite računa. Ovakve frizure vrlo često stavljaju dodatni pritisak na folikule kose, što uzrokuje njihovo oštećivanje i trajno uništavanje. Pokušajte da nosite raspuštenu kosu kad god je to moguće, pogotovo dok spavate. A, ako baš morate da vežete rep, neka bude mekano vezan.
Ako na vašem gelu ili laku za kosu piše da učvršćuje ceo dan ili ekstra jako, znači da sadrži puno alkohola i uništava vašu kosu, čineći je suvom i krhkom. Ako vas svrbi teme, češkanje bi moglo da dovede do opadanja kose. Jednom kad je oštećena folikula, vlasi su sklonije lomljenju. Kako biste se rešili svraba, koristite posebne šampone koji sadrže selen, cink ili ulje čajevca.
Sada kad su šamponi za suvo pranje kose postali toliki hit, mnogi ne peru kosu na klasičan način. Nema ništa loše u tome da ponekad preskočite pranje, ali ako to postane navika, proizvodi koje koristite, prljavština i ulje mogu da zatvore pore na temenu. Svakako perite kosu svaki drugi dan, a da biste sprečili preterano isušivanje, prebacite se na šampone bez sulfata.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here