Ne dajte da život razdvoji siročad

0

I majka i otac: Mlada Danijela Živković
 

I da će u njihovoj daljoj sudbini jedino biti neizvesno da li će maloletna deca biti zajedno smeštena u dom za siročad ili odvojeno, u neke hraniteljske porodice. Jer propisi neumoljivo kažu da se za maloletna lica bez krova nad glavom i sredstava za život mora pobrinuti država.

 

Kontakt telefoni

Svoju pomoć možete ponuditi Danijeli Živković direktno na mobilni telefon: 00387 66 445 502 ili svešteniku Danijelu Ružičiću na broj: 00387 65 981 804. Kao i uvek, na usluzi su vam i "Vesti": 00381 11 31 93 771 i 00381 11 31 90 924.

– Privremeno sam dobila posao u šalter-sali čelinačke opštine. I prvi put u životu u moju porodicu stiže plata – kaže Danijela koja je završila srednju ugostiteljsku školu i koja ne zna šta će se desiti posle tri meseca koliko traje probni rad.

 

– Znam da ću pokušati svim silama da zaštitim brata i sestru, da im omogućim dalje školovanje i da uz pomoć humanih ljudi, a ima ih zaista mnogo, kupimo kuću i ostanemo zajedno. Našu majku Petru niko ne može da zameni, ona je nadničila celi život, ali nismo bili gladni ni njene ljubavi, a ni hleba… Odsad ću ja morati da budem i otac i majka Bojani i Nikolini – obećava Danijela.

Na molbu sveštenika Danijela Ružičića, starešine parohije u Priječanima i aktivista humanitarne organizacije Srbi za Srbe i "Vesti" su se otvorenog srca odmah uključile u akciju, u želji da troje dece što pre napuste neuslovnu iznajmljenu vikendicu u Gozni u selu Štrbe, za koju mesečno plaćaju kiriju od 50 evra, a nemaju ni vode, ni elektro-instalacije. Potpuno su odsečeni od sveta, ovde nema ni asfalta ni signala za mobilni telefon, a kada padne sneg jedino im preostaje da pešače osam kilometara do Čelinca. Na naš prvi poziv javili su se odmah čitaoci iz Australije.

 

Crni potok

Kobnog dana, 6. avgusta, u 21.40, Petra Živković koja je živela u selu Štrbe, bila je u Barakovcu kod porodice Stanojević u gostima, ali je u međuvremenu Stanojevića pozvao poznanik da mu pomogne da izvuče vozilo kojim se zaglavio zbog jake kiše. Zajedno su krenuli u pomoć u ladi nivi ni ne sluteći da će ih podivljali Crni potok odvući u smrt i u crno zaviti njihove najmilije.

Već svima dobro poznata dobrotvorka Rajka Tarlać sa svojim prijateljem sveštenikom iz Sidneja uputila je donaciju od 200 AUD uz poruku: "Puno ih sve pozdravljam, deco, ne razdvajajte se, ostanite na svom ognjištu, a mi ćemo vam pomoći koliko god budemo mogli ", piše ova dobrotvorka, rodom iz sela Potkozarje kod Banjaluke. Drugi dar od 50 AUD za porodicu Živković poslali su Dragan Jokić sa decom Justinom i Jasminom iz Sidneja, uz reči podrške: "Neka dragi Bog čuva i prati Živkoviće…"

– Hvala nije dovoljno za sve one pozive i reči koji su mi uputili mnogi nepoznati ljudi. Zvali su me zemljaci iz Švajcarske, Norveške, Luksemburga, Nemačke… Hvala i nepoznatom Ljubomiru iz Slovenije koji je obećao da će doći da nas poseti i vidi i svim ostalim koji su pokazali plemenitu želju da nam pomognu u kupovini kuće – kaže zahvalno Danijela Živković.

Vaše i naše novine i dalje pozivaju sve humane ljude da obezbede sumu od 5.000 evra koliko je još potrebno da bi troje siročadi dobili svoj krov nad glavom. I unapred hvala svim ljudima čija srca kucaju za malu porodicu Živković.


POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here