pixabay.com

Varšava neće podržati predloge za izlazak iz migrantske krize koje su dale Nemačka i Belorusija i do kojih će Berlin i Minsk doći bez njenog učešća, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda.

– Rekao sam predsedniku (Nemačke Franku Valteru Štajnmajeru) da Poljska neće priznati nikakve sporazume koji budu postignuti mimo nas – prokomentarisao je Duda kontakte nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

On je dodao da sve odluke koje obavezuju poljske vlasti da preduzmu bilo kakva dejstva treba da budu donete uz učešće Varšave.

– Zbog toga ne priznajemo nikakve druge sporazume i nećemo ih ispunjavati. Nećemo raditi ništa što je dogovoreno iza naših leđa. Mi smo suverena država koja ima pravo da samostalno odlučuje – istakao je poljski predsednik.

Prema njegovim rečima, Štajnmajer ga je uveravao da je Merkelova u razgovorima sa Lukašenkom i Putinom samo izrazila „čvrst stav” Berlina po ovom pitanju.

– Predsednik je rekao da je razgovor Merkelove i sa Putinom i sa Lukašenkom, što me je iznenadilo, jer pre toga niko od ozbiljnih lidera nije razgovarao sa Lukašenkom, koji je falsifikovao izbore, samo su se dotakli čvrstog stava Nemačke koji je zasnovan na o tome da oni moraju da odustanu od napada na granicu, da prestanu da stvaraju ovu krizu, ovo je hibridni napad – rekao je Duda.

Merkelova i Lukašenko održali su dva telefonska razgovora protekle sedmice. Prema rečima beloruskog lidera, u prvom slučaju on je predložio varijante za rešavanje migrantske krize, a nemačka kancelarka je napravila pauzu kako bi o tome razgovarala sa članicama Evropske unije.

Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.

2 COMMENTS

  1. Jos ste samostalni, takvo ubedjenje bar imate!!! Nemci se spremaju na povratak na svoje. Pitanje je samo momenta. Papane, samo jos kazi – kao u svakoj prilici – “ja, kao predsednik”. Razmislite zasto Rusi nisu priskocili u pomoc, kad ste – na kraju rata – podizali ustanak u Varsavi? Niko vam nece pomoci, sve ste prokockali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here