Vesti
POMOĆ "VESTI" U LEČENJU BOLESNOG DETETA: Saša Gavrilović

Podrška našem listu ne prestaje da stiže iz svih krajeva sveta… Ogroman broj poruka u pismima, mejlovima, na društvenim mrežama govori koliko je naše rasejanje, pogodilo saznanje o jakim ekonomskim i političkim pritiscima koji bi mogli da dovedu do gašenja “Vesti”.

Oni ističu izuzetno značajnu ulogu naših novina u očuvanju maternjeg jezika i srpskog identiteta, ukazuju da su ih “Vesti” 30 godina verno izveštavale o životu i radu rasejanja, o događajima u matici i širom sveta, a otadžbinu pozivaju da pomogne kako bi njihov jedini list i dalje izlazio.

Slađana Milošanović, slikarka, Treviso, Italija

“Vesti” sam oduvek volela zbog novosti i izveštavanja o našim ljudima koji su, kako se obično u narodu kaže, svuda “po belom svetu”. To su novine koje prenose sve o nama i našim uspesima, gde god se mi nalazili i predstavljali našu malu, ali veliku Srbiju. Nostalgija nas vuče, jer u Srbiji su nam ostali pragovi i naša detinjstva za kojima ćemo patiti dok smo živi. A, lepo je da imamo informacije o našoj zemlji, ali i da sunarodnici u matici znaju više o našim životima u inostranstvu. Da znaju da, iako smo daleko, nismo zaboravili našu zemlju i ma gde se nalazili, uvek ćemo je predstaviti onakvom kakva jeste, kako zaslužuje, dostojanstveno i ponosno, a ne kako nju i nas drugi predstavljaju. Ne smeju se ukinuti “Vesti”, jer samo tako možemo znati pravu istinu o događajima u Srbiji, a mi kao Srbi možemo prikazati šta sve činimo u tuđini za našu zemlju. Matica i dijaspora imaju obavezu da pomognu spasavanje naših nezavisnih i kvalitetnih novina.

Zlata Ikanović, Frankfurt, Nemačka

Već duži niz godina živim u inostranstvu, a skoro isto toliko imam veoma dobro iskustvo i saradnju sa vašim listom. “Vesti” su uvek bile uz srpsku dijasporu, uz svaki kulturni, humanitarni, naučni, obrazovni program koji smo organizovali. Pratile su nas i podržale.
Zajdeno sa Konzulatom Srbije u Frankfurtu i srpskom zajednicom, izborili ste se da naša deca dobiju dopunsku nastavu na maternjem jeziku i nastavnike koji sada rade sa njima u Hesenu. Propratili ste i uvek bili uz naše sportiste i naraštaje u rasejanju, priblizili našu kulturu i jezik. Naša folklorna i književna udruženja i mnoga druga su uvek medijski podržavala i pomagala da deci sto više približimo Srbiju kroz mnogobrojne promocije knjiga, folklorne igre i običaje. Medijska podrška je vrlo bitna za sve nas koji na bilo koji način predstavljamo Srbiju. “Vesti” su uvek su tu da nam približe maticu i dešavanja u njoj. Kao jedini dnevni list na srpskom u svetu, prenose uvek realnu sliku bez ičijeg uticaja. Zato Srbija i mi iz rasejanja ne smemo da dozvolimo da ostanemo bez novina, jer su spona sa Srbijom, nas koji živimo daleko od svojih rodnih krajeva. Ostanemo li bez njih, izgubićemo se u ovome svetu i samim tim utopiti u ovdašnje načine života, a naše naraštaje prepustiti njima. Srbija i svi Srbi širom sveta treba da budu složni, da brane svoje, jer jedino tako možemo opstati i nikom ne dozvoliti da poljulja našu slogu. Svetska politika je uvek uticala, ali budimo pametni čuvajmo i poštujemo svoje, za naše naraštaje.

Vera Živković, Vićenca, Italija

“Vesti” je jedini list koji nas verno prati, piše o nama, podržava nas… Obaveštava šta rade i kako žive Srbi u dijaspori, informiše o drugim udruženjima u zemljama u kojima su nastanjeni. Ako država podržava rad udruženja Srba u dijaspori, trebalo bi ekonomski podržati i jedini list koji prati rad i život Srba u inostranstvu. Mi koji smo privremeno daleko od otadžbine, tražimo da nam ne ukidate jedini “mikrofon” u koji možemo da pričamo i podignemo glas, da nas bolje čujete. “Vesti” su naša baterijska lampa u ovom mraku koji se nadvio nad srpskim življem, da ne zalutamo. Pritisci na “Vesti” su samo potvrda da ste vredni i iznad proseka, a to neprijateljima smeta. Ne podležite ucenama i ne pristajte na kompromise, samo dostojanstveno napred. Budite ono što ste i do sada bili, naše najomiljenije štivo u inostranstvu.

Vera u opstanak

Goran Tomić, predsednik Srpskog kulturnog centra Ofenbah, Nemačka

Nezavisni dnevni list “Vesti” koji se bavi transparentnim novinarstvom će, ubeđeni smo, i pored teške situacije u kojoj se nalazi, ostati i dalje na tržištu i da ć te zajedno sa svim činiocima zajednice pronaći rešenje za izlazak iz krize.

Mirel Tomaš, Beč

Informacija o pritiscima na jedini dnevni list dijaspore nas je mnogo uznemirila. “Vesti” ne predstavljaju samo zemlju na čijem jeziku se piše već i narod koji živi u ovoj državi kao deo njihovog identiteta. Šta bi značilo gašenje naših “Vesti”? Srbi imaju klubove i oni se svaki dan gase, Srbi imaju novine, i one su pred gašenjem. Nasuprot tome što je novina manje, našeg naroda je svakim danom više. Doseljavaju se i dolaze da ostanu u Austriji. Zato bi gašenje jedinog lista dijaspore bilo direktno neuvažavanje onih koji su u dijaspori i mnogo doprinose svojima u domovini. Znam da se može odgovoriti da rasejanje pomaže svojima, pa šta država ima od toga. Odgovorila bih da država ima manje socijalnog siromaštva, a to ni u kom slučaju nije nebitno. Šta mi imamo? Nemamo ništa i ono što nam je bitno kao što su novine i to je sad pred gašenjem? Smatram da bi trebalo sve učiniti da se ne dozvoli gašenje, već da “Vesti”, u kojima očekujemo objave o našim aktivnostima i dalje izlaze.

Živadinka Milosavljević, Bazel, Švajcarska

Prvo su nam rasturili državu, pa onda rasturili nas po celom svetu.
Bombardovali nas, zavadili narode; a mi i dalje ćutimo!!! Zbog ” Vesti” sam žurila što pre na pauzu u Bistro Romanov u Bazelu da ih na brzinu prelistam i pročitam. Bile su moja duhovna hrana. Ove novine su su spona među narodima raseljenim po svetu. Beč se raduje kada se nešto lepo u Italiji dešava, Švajcarska kada se dešava nešto radosno u Nemačkoj, Austriji, Australiji, Americi… Naravno i otadžbini. Putem “Vesti” tekla je razmena informacija u rasejanju i zato se ne sme razdvajati naš srpski narod.

Važna karika

Siniša Pepić, ekonomista STRATOS

“Vesti” su važan resurs srpskog naroda i države i zato se moraju očuvati.
Dijaspora igra veoma važnu ulogu u spoljnoj politici Srbije, kroz javnu i građansku diplomatiju. Sve više dolazi do izražaja i poslovna diplomatija gde bitna srpska poslovna zajednica u rasejanju. Kako bi sav taj sistem funkcionisao, a Srbija dobila željeni efekat, neophodno je ostvariti što lakšu komunikaciju, a pre svega promociju aktivnosti naše dijaspore, ali i dešavanja u matici. Dijasporske novine su, kako ističe, ta karika u lancu kroz adekvatnu promociju, razmenu informacija, ali i stvaranje jasne slike o dešavanjima u otadžbini koja je zamućena pristrasnim i politički obojenim izveštavanjem pojedinih medija. Kao nezavisni medij nemerljivo ste važan resurs srpskog naroda i države i kao takav se mora čuvati i ne dopustiti dovođenje njegovog postojanja u pitanje. Imate moju punu podršku.

Humana misija

Saša Gavrilović, Vićenca, Italija

Obraćam se vašoj redakciji kao roditelj, uz poštovanje svim roditeljima, jer smatram da nam je to najvažnije zanimanje u životu. Otac sam teško bolesnog deteta i samo zahvaljujući “Vestima”, podelili smo svoj problem sa našim ljudima širom sveta. Vaše novine bile su most za pomoć našem detetu da nastavi lečenje. Kredibilitet koji imaju “Vesti” je bila dovoljna garancija da se naš narod aktivira. Ako nam uzmete naše novine, to je isto kao da uzmete majci dete iz naručja. Šaljem poruku u svoje i ime moje porodice, i svih čitaoca koji su nas podržali, jer isto mislimo: da nam ostave
“Vesti” za nas i našu decu, da nam ne uskrate jedinu pomoć. Svako od nas je ponosan kada u velikim gradovima na rafovima uz velike novine vidi i naše “Vesti” koje nisu samo dnevni list već i putujuće pismo za ćirilicu na kojoj se štampaju. Velika podrška od nas običnih ljudi zbog kojih list za dijasporu, i opstaje svih ovih godina.

 

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here