EPA

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Haki Abazi ocenio je da na Kosovu ne bi trebalo da postoji strah od eventualnog povlačenja američkih trupa.

– Amerikanci nisu umorni od boravka u Južnoj Koreji i u bazama Evropske unije, ali ne mogu da se bore sa 70 odsto stanovništva koje ne podržava stranu agendu, tako da ne treba strahovati da bi se SAD mogle povući sa Kosova, jer nema paralela – rekao je Abazi.

On je govorio i o svom iskustvu u Avganistanu, gde je tri godine radio za USAID.

– Otišao sam na 2003. godine, a 2006. završio sam svoju misiju sa USAID i nastavio svoj posao, posebno sa predsednikom Ganijem, gde je deo programa bio izgradnja trajnog mira – rekao je Abazi.

Kaže da je poslednji put u Avganistanu bio 2018. godine, ali je, prema njegovim rečima, tamo bila drugačija situacija. Prema Abaziju, talibani su proizvod rata protiv Sovjetskog Saveza, i u tom periuodu su se nazivali “mudžahedini”.

– Talibani su politička organizacija, a kasnije i vojna. Talibani označavaju studente koji su uzeli oružje u borbu protiv Sovjetskog Saveza – rekao je Abazi.

3 COMMENTS

  1. Kakav parlament,takav i poslanik , takva i kvazianaliza koja nema uporiste u cinjenicnom stanju vec u Lafontenovim bajkama.Avganistan je najveci poraz vojne organizacije NATO od njenog osnivanja sa tedencijom daljeg urusavanja ove organizacije.

  2. Kad tad ce se povuci. I to brze nego sto maloumni mozgovi Pristinskih politicara mogu to da shvate. Jacaju Kina i Rusija i slabi globalna moc Amerike. Nadzire se kraj agresivne Americke politke, a Afganistan je samo naznaka i pocetak njihovog kraha. Kao i sto vidimo na Afganistanskom primeru, amere bas briga za njih i isto tako za albance. Odose oni, pa se vi posle pitajte, ali tada ce se pitati i drugi, a ljigavi zapadni politicari ce odmeriti da im je vreme da se povuku pred rastucim problemima koji mogu da ih kostaju puno. Prema tome adios kosovari !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here