Tanjug
Jorgovanka Tabaković

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković poručila je da niko nema pravo da našem narodu na KiM uskrati pravo na sopstvenu valutu, niti pravo na život u miru.

– I to zaslužuje reagovanje svakog čoveka i institucije da bi mogli da govorimo o budućnosti – istakla je na otvaranju 31. Kopaonik biznis foruma i podsetila da je u decembru 2023, kada je obeleženo 150 godina srpskog dinara kao nacionalne valute, rekla da se malo koja nacija u svetu može pohvaliti da ima svoju valutu vek i po. Državna odličja su, kaže, i ogledalo i tekovina naroda i od značaja za državni suverenitet u svetu.

– I sve o čemu budemo diskutovali danas i narednih dana gubi smisao ako deo našeg naroda nema pravo na upotrebu svoje valute i na osnovna sredstva za lični život. Jer svi smo ljudi – kazala je Tabaković.

Ona je navela i da se radi na tome da Srbija dobije investicioni rejting.

– Predano radimo, više nego ikad. Bavimo se svim faktorima koji mogu da utiču na povećanje rejtinga. To treba da nam kao rezultat donese još više investicija i da proširi njihovu bazu i da Srbiju još bolje pozicionira na investicionoj mapi. Ne samo za strane direktne investicije, već i obveznice – rekla je i naglasila i da analitičari, zbog ekonomskih rezultata, dobro ocenjuju srpske obveznice.

Na Biznis forumu, popularno nazvanom srpski Davos će se, više od 200 učesnika, do srede baviti pitanjem šta nas čeka u 2024. godini globalne neizvesnosti. Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović je skup rekao da su, makroekonomski agregati u Srbiji preneti iz 2023, s obzirom na okolnosti, solidni i zadovoljavajući. Naveo da u prilog takvoj oceni govori rast od 2,5 odsto, kao i da je fiskalni deficit ispod tri odsto BDP, a javni dug na silaznoj putanji, značajno ispod gornje granice definisane fiskalnim pravilima.

Stalna predstavnica MMF u Srbiji Julija Ustjugova je rekla da se za sve zemlje Zapadnog Balkana predviđa privredni rast, izuzev za Albaniju i Severnu Makedoniju.

– Očekujemo dalje smanjenje fiskalnog deficita posebno u Srbiji i Severnoj Makedoniji, a u ostalim zemljama će se kretati oko proseka – kazala je i dodala da je samo je Crna Gora u opasnosti od rasta.

Stižu avioni

Ministar finansija Siniša Mali najavio je na ovom skupu, da je u toku nabavka dva nova širokotrupna aviona za Er Srbiju, od kojih će jedan stići u julu, a drugi u septembru.

– Otvaramo odmah linije za Guangdžou i Šangaj. Imamo tri linije za Kinu, imamo dve linije za SAD, pri čemu razmatramo još jednu, a to je za Majami – rekao je Mali i istakao je da nacionalna avio kompanija jedne male Srbije leti i na istok i na zapad.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here