EPA/Max Brucker
Austrijski vojnici

Austrijski kancelar Karl Nehamer podvukao je “zaštitničku funkciju” Austrije prema Južnom Tirolu i najavio da će Beč razgovarati sa novom italijanskom vladom o autonomiji tog regiona.

Nehamer je u Beču primio lidera Narodne partije Južnog Tirola (SVP) Filipa Ahamera, sa kojim je razgovarao o obnovi ograničene autonomije. Prema saopsstenju SVP, Nehamer je najavio dijalog sa italijanskom vladom.

– Austrijska vlada je u više navrata italijanskoj vladi predala zahtev za konstruktivnom razmenom. Taj zahtev ćemo ponoviti i prema novoj vladi Italije posle 25. septembra – rekao je Nehamer.

U junu je Južni Tirol obeležio tri decenije od okončanja spora sa Italijom. Dve decenije su vođeni pregovori o autonomiji Južnog Tirola koji su završeni sporazumom potpisanim 1992. između Austrije, kao zaštitnice Južnog Tirola i Italije u UN.

Sporazum predviđa autonomiju za Južni Tirol, kao i zaštitničku funkciju Austrije.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Bruno Krajski, koji je kasnije bio i kancelar, pitanje Južnog Tirola podneo je UN 1960, a razlog je bio što se Italija protivila pregovorima o autonomiji za ovu oblast pozivajući se na Pariski sporazum i tvrdnju da Austrija nema pravo da se uključi u to pitanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here