EPA-EFE/LUKAS COCH
Mandat guvernera Filipa Loua ističe 17. septembra

Banka državnih rezervi (RBA) najavila je da će smanjiti broj sastanaka Odbora na kojima se utvrđuju zvanične kamatne stope, sa 11 na osam godišnje. Ova promena počeće da se primenjuje u februaru 2024. godine i uticaće na to da će referentna kamatna stopa moći da bude korigovana manje puta u toku 12 meseci nego što je to slučaj sada.

Odluka je doneta na preporuku revizije poslovanja centralne banke, a saopštio je guverner RRA Filip Lou u sredu u Brizbejnu.

Ovo bi ujedno moglo da bude i poslednje obraćanje Loua u tom svojstvu, pošto se očekuje da će savezni blagajnik Džim Čalmers uskoro objaviti ko će biti na čelu RBA posle 17. septembra, kada aktuelnom guverneru ističe sedmogodišnji mandat.

Opšte mišljenje je da da će Lou biti zamenjen, naročito posle nezadovoljstva savezne vlade zbog učestalih podizanja zvanične kamate u poslednjih 14 meseci.

Upravni odbor RBA trenutno se sastaje svakog prvog utorka u mesecu, sa izuzetkom januara. Od sledeće godine, Odbor će se okupljati prvog utorka u februaru, maju, avgustu i novembru, dok će ostala četiri sastanka biti zakazivana na sredini između ovih sastanaka, a datumi će biti objavljeni uskoro.

Banka državnih rezervi će doživeti veliku rekonstrukciju

– Ređi i duži sastanci daće više vremena Odboru da detaljno ispita sva pitanja i da ima dublje diskusije o strategiji monetarne politike, opcijama alternativnih politika i rizicima, kao i o komunikaciji. Isto tako, osoblje će imati više vremena za analizu, uz manje utrošenog vremena na pripremu izveštaja sa nedavnih dešavanja – rekao je Lou.

Posle sprovedene revizije, doći će i do drugih promena u radu RBA. Jedna od ključnih preporuka u reviziji bila je da centralna banka dobije poseban odbor sastavljen od stručnjaka za monetarnu politiku, slično institucijama koje već postoje u Velikoj Britaniji i Novom Zelandu.

Ovim potezom će se praktično sadašnji Odbor podeliti na dva dela, gde će jedan panel biti zadužen za odluke o kamatnim stopama, a drugi će se baviti pitanjima valute i drugim zadacima. Ova promena će, međutim, biti deo posebne zakonske uredbe i nije bila u fokusu govora koji je guverner održao ove nedelje.

Blagajnik Čalmers je nedavno objavio izveštaj o reviziji, pod nazivom „RBA prilagođena budućnosti“ i najavio da će se raditi na implementaciji svake od 51 preporuke stručnog revizorskog tima.

– Revizija je usmerena na to da se osiguraju što snažniji i efikasniji aranžmani centralne banke i monetarne politike Australije u budućnosti – rekao je Čalmers.

Kako je istakao guverner Lou, RBA će takođe nastaviti sa svojim trenutnim pristupom analizi klimatskih promena, „fokusirajući se na to kako klimatske promene utiču na ekonomiju, inflaciju i finansijski sistem“.

Inflacija diktira monetarnu politiku

Govoreći o kamatnim stopama, guverner Lou je rekao da postojij mogućnost da će biti potrebno „dodatno pooštravanje monetarne politike kako bi se inflacija vratila u ciljane okvire u razumnom vremenskom periodu“.

– Da li će dalje povećanje kamata biti potrebno ili ne zavisiće od toga kako će se razvijati ekonomija i inflacija – rekao je Lou, dodajući da će Odbor na sastanku 1. avgusta pred sobom imati set ažuriranih ekonomskih prognoza, kao i revidiranu procenu rizika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here