Ž. Marković
Foto: Ilustracija

Još jedna građevinska firma, ovog puta u Viktoriji je otišla pod prinudnu upravu, ali i pored toga uverava svoje kupce da će njihove kuće biti završene.

Harmak grupa (The Harmac Group) i njene ćerke firme (Harmac Homes, Harmac Constructions, Harmac Urban Living and Ridge Homes) u utorak su imenovali firmu Kor Kordis za restrukturiranje poslovanja.

Ova grupa je inače, bila iskusan graditelj novih kuća u Melburnu i regionalnoj Viktoriji.
Grupa je priznala da se suočava sa ekonomskim izazovima, ali je naglasila da nije propala, rekavši kupcima u pismu da planira da vrati „posao na pravi put“ i da završi započete kuće.

– Razumemo da je ovo razočaravajuća vest za naše klijente, ali želimo da oni, kao i dobavljači i drugi zainteresovani, znaju da Harmek homs nije propao i nije u likvidaciji – navedeno je u saopštenju grupe i rečeno da je njihova namera da blisko sarađujemo sa administratorima na planu da se posao osnaži i da se izgrade domovi kupaca.

Nije tajna da se građevinari trenutno suočavaju sa mnogim izazovima, sa rastućim troškovima materijala i radne snage, i rastućom inflacijom koji vrše pritisak bez presedana na građevinski sektor.

– S obzirom na ove ekonomske izazove, nismo imali izbora osim da uđemo pod dobrovoljnu upravu – rekla je kompanija, te da će se radovi na njihovim kućama zaustaviti u narednih u narednih pet nedelja.

Generalni direktori Pol Mekmehon i Brajan Miln su u svom pismu, poslato kupcima, rekli da je ovo samo pauza, a ne zaustavljanje.

Pretpostavlja se da će ovo odlukom biti pogođeno oko 50 kuća. Međutim, portparol grupe je rekao da se kompanija nada da će oko 15 domova moći da bude završeno i predato kupcima za to vreme.

Administrator Kordis je u saopštenju naveo da će „hitno proceniti poslovne operacije i istražiti sve opcije za restrukturiranje ili dokapitalizaciju preduzeća, uključujući i sporazum o kompanijskom aranžmanu“ dok je izgradnja zaustavljena.

Harmek grupa je poslednja u nizu građevinskih kompanija koje je kriza građevinske industrije poslala pod administrativnu upravu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here