Nekad se kralo kalauzom, danas kompjuterom

0

Za krađu savremenih automobila vam je neophodno razumevanje elektronike  

 

Dvojica softverskih inžinjera, Čarls Miler i Kris Valasek, napravili su studiju u kojoj su pokazali kako se na više načina može ukrasti automobil, ili se preuzeti komanda nad njegovim kompjuterom, a da uopšte i ne priđete automobilu.

 

Njihov način "krađe" se ne ogleda u otvaranju komandne table za koju se kači lap-top, već su se oni fokusirali kako na bežičan način možete komandovati gasom, kočnicama, farovima, volanom, bravom, sirenom i svim ostalim funkcijama automobila.

 

Postoje različiti načini na koje se može hakovati automobil bežičnim putem. Jedan od najlakših je preko Bluetooth sistema, preko wi-fi konekcije, mobilnog telefona, bežičnog paljenja i kodiranog ključa. Čak i sistem koji obaveštava vozača o pritisku u njegovim gumama može, zbog radio signala koje šalje u procesor, biti sigurnosni rizik.

Pomenuti inžinjeri su sastavili spisak automobila koji se najlakše i najteže "obijaju" kompjuterom. Kao najpouzdaniji pokazali su se Dodge Viper, Audi A8 i Honda Accord, modeli iz 2014. Sa druge strane najlakše je ući u sledeća vozila: Jeep Cherokee, Cadillac Escalade i Infiniti Q50.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here