pixabay.com

Niskokalorične i bogate vitaminima i mineralima, šljive su tako dobre za vas, a nutricionista Nikola Šubruk otkriva zašto su dobre za vaše zdravlje.

Najpopularnija sorta šljiva ima tamno ljubičasto-crvenu kožicu sa žutim mesom unutra, a mogu se naći i šljive koje su zeleno-žute. Sve sorte imaju košticu u sredini ploda koja nije jestiva. Kada se osuše, šljive su poznate kao suve šljive.

Bogate su antioksidansima

Šljive su prepune biljnih jedinjenja koja imaju antioksidativna svojstva, što znači da sprečavaju reagovanje kiseonika sa drugim hemikalijama i izazivanje oštećenja ćelija i tkiva. Posebno su bogate antocijaninima, jedinjenjima koja su takođe odgovorna za tamnu kožu šljive. U stvari, studije pokazuju da su šljive bogatije ovim zaštitnim jedinjenjima od drugog voća, uključujući breskve i nektarine.

Mogu imati antiinflamatorna svojstva

Čini se da zaštitna biljna jedinjenja u šljivama imaju antiinflamatorna svojstva i mogu pomoći u prevenciji bolesti uključujući rak, dijabetes i gojaznost.

Mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi

Šljive su posebno bogate polifenolom koji se zove hlorogenska kiselina, jedinjenjem koje se takođe nalazi u kafi, što izgleda da pomaže u ravnoteži šećera u krvi i reguliše apetit.

Konzumiranje celog voća osigurava da ćete imati koristi od njegovog bogatog sadržaja vlakana, što pomaže u usporavanju oslobađanja njegovih prirodnih šećera.

Utiču na zdravlje srca

Šljive su bogate raznim vitaminima i mineralima, uključujući kalcijum, koji obezbeđuje normalno zgrušavanje krvi. One takođe snabdevaju kalijumom i vitaminom C, kao i bogati su zaštitnim polifenolima koji su svi povezani sa smanjenim faktorima kardiovaskularnog rizika.

Mogu poboljšati kognitivne funkcije

Studije sugerišu da bogat sadržaj polifenola u šljivama može pomoći u ublažavanju kognitivnog opadanja povezanog sa godinama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here