Tanjug
Zgrada Patrijaršije

“Nema nikakvih dokaza da su istiniti navodi šefice Odbora za spoljne poslove britanskog parlamenta Ališe Kerns, u kojima ona kaže da je Srpska pravoslavna crkva navodno umešana u krijumčarenje oružja”, poručio je danas britanski ambasador u Prištini Nikolas Ebot.

On je u intevjuu za KosSev naveo da Kerns, kao članica parlamenta, nastupa nezavisno od britanske vlade i da informaciju o tim navodima nije dobila u parlamentu, a na novinarsku opasku da je pre toga radila u Ministarstvu spoljnih poslova, on je rekao da informacija o navodnom krijumčarenju oružja ”nije prošla filtere” Forin ofisa.

– Da, radila je i za Ministarstvo spoljnih poslova i Komonvelt ranije. Mislim da je radila i za ministarstvo odbrane. Ali, kod ovih posebnih navoda, odgovornost je zaista na njoj – rekao je Ebot.

Govoreći o krizi na severu KiM rekao je da je jednostrana akcija Prištine od 26. maja da nasilno postavi gradonačelnike u opštinske kancelarije otežala stvari i promenila situaciju nastalu nakon Ohridskog dogovora, kada je mogao da se stvori prostor u kojem bi se mogla rešavati različita pitanja.

– To ne znači nužno da su Kosovo i kosovska vlada destabilizirajući faktor u regionu. Ali, mislim da je ta akcija svakako destabilizirajuća u smislu odnosa unutar ove zajednice, ali i u širim zajednicama na Kosovu – ocenio je britanski amabasador.

Ebot je naveo da se međunarodne diplomate ”i dalje pitaju zašto su kosovskoj vladi ovakve mere bile potrebne” koje su dovele do toga da bezbednosna situacja bude nestabilna i cenio da će za rešenje biti biti potrebno dosta vremena.

Dodao je da je britanska vlada razmotrila eventualne mere protiv Prištine, ali da još nije ništa preduzela. Istakao je da gradonačelnici opština ne moraju nužno da rade iz opštinskih zgrada, i da specijalne policijske jedinice nemaju ulogu u naseljenim sredinama.

– Što se tiče uklanjanja tačke trenja, veoma je važno da te jedinice specijalne policije ne samo da budu smanjene, već da se zapravo premeste iz tih područja – naveo je on.

Ebot se založio i za veće prisustvo Euleksa na severu KiM jer, kako je rekao, iako Kfor ima svoju ulogu, ta misija ne obavlja ulogu policije.

– Možda je malo drsko kada britanski ambasador kaže da moramo da vidimo veće angažovanje Euleksa. Ali ja mislim da je to neophodno, mislim da je ovo prostor u kojem je priroda rada policije veoma važna. Nije iznenađenje ni to da bi bilo bolje da policajci iz srpske zajednice nisu napustili posao prošlog novembra – rekao je Ebot.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here