Tanjug

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja rekla je da je glavni fokus kosovske strane postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom čiji je centralni deo međusobno priznanje, kao i da nema pravih argumenata zašto bi trebalo da postoji ZSO.

Kusari-Ljilja je navela da je cilj i nepromenljivi stav Kosova bio da je priznanje u centru razgovora i da će to ostati tako do kraja procesa.

– Zbog toga će povećana dinamika zavisiti i od konačnog rezultata jer se može uložiti napor, ali kada se radi o državi koja nijedno delovanje ne zasniva na sistemu vrednosti ili istinskim principima, sve je nepredvidivo – navela je Kusari-Ljilja.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština, ona je rekla da do sada nikada nije bilo pravih argumenata zašto bi takvo telo trebalo da postoji i kako će uticati na živote građana. Prema njenim rečima, neprihvatljivo je formiranje ZSO na etničkoj osnovi.

– Nikada do sada nije bilo iskrenog argumenta zašto bi trebalo da postoji ZSO i šta će to uticati na živote građana u ovim opštinama – kaže Kusari-Ljilja i navodi srpski predstavnici govore malo o tome u institucijama Kosova uključujući Skupštinu i bave se pitanjima koja se tiču svakodnevnih problema kosovskih Srba, ali ostaju fokusirani na političke diskusije o Srbiji na Kosovu.

S druge strane, ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode izjavio nedavno da je Kosovo u Briselu preuzelo obavezu da formira Zajednicu srpskih opština i da to mora biti implemetirano.

Izvršni direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike Ljluljzim Peci smatra da bi Vlada Kosova trebalo da osnuje Zajednicu srpskih opština u okviru međunarodnih obaveza koje je preuzela.

– Pitanje Zajednice nije vezano za konačni sporazum i Kosovo ima međunarodnu obavezu da to sprovede, Vlada Kosova nema pravo na odbijanje. Međutim, mislim da je u interesu Kosova da se to uradi sa konačnim paketom sporazuma sa Srbijom, jer ako postoji politička volja, taj dogovor može da se postigne u roku od šest meseci – izjavio je Peci.

Politički analitičar Miljaim Zeka izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeti da pored ZSO dobije i autonomiju za sever Kosova.

Zeka je ovo izjavio da je to bio i razlog sastanka premijera Albanije i Kosova, nedavno u Tirani.

– To je bio razlog za sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i albanskog premijera Edija Rame. Zapamtite, Vučič će pored ZSO dobiti i autonomiju za Srbe na severu Kosova. Kosovo, sa ovom političkom klasom i ovim slojem stanovništva, ostaće na rodoljubivoj retorici pevajući pesmu ‘Srbijo moja, moja zla veštice’ – rekao je Zeka.

4 COMMENTS

  1. Nema
    Argumenata nema da albanci otmu Kosovo i Metohiju od svjetski priznate države Srbije
    Ako organizacija UN
    Izda rezoluciju 1244
    Onda je to priznanje da je Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije
    Ili kako bi rekli
    Po zapadnom pristupu
    Ukrajina je Rusija
    Zar ne
    🇷🇺🇷🇺🇷🇺

  2. Nema pravnih argumenata da Kosovo postoji kao lažna država – zato i nije u UN niti drugim značajnijim medjunarodnim institucijama…Nikada i nije bilo potrebe da se u Srbiji pravi neka zajednica po etničkom principu…dobro je da to shvate Albanci i njihopvi tutori iz NATO-a – onda će se lako dogovoriti sa Srbijom …

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here