pixabay.com
Foto: Ilustracija

Šezdesettrogodišnji Nemac preminuo je od retke infekcije koju mu je preneo njegov pas kada mu je liznuo lice.

Doktori su izdali upozorenje vlasnicima pasa da se, ukoliko iskuse neobične simptome nalik gripu, odmah jave lekaru zbog slučaja čiji su detalji objavljeni u izveštaju u European Journal of Case Reports in Internal Medicine.

Vlasnik psa bio je potpuno zdrav pre nego što je razvio infekciju, koju je uzrokovala capnocytophaga canimorsus – bakterija koja se uobičajeno može naći u ustima pasa i mačaka, a prenosi se na ljude veoma retko.

„Njegov jedini ljubimac ga je njuškao i lizao. Čovek nije ugrižen niti povređen“, navodi se u izveštaju, koji su sastavili doktori bolnice Crveni krst u Bremenu.

Isprva je dobio simptome nalik gripu, da bi mu se kasnije razvio težak oblik sepse i purpura fulminans – akutni poremećaj, koji može da dovede do razvijanja trombova i nekroze tkiva i često je smrtonosan.

Pacijent je bio na intenzivnoj nezi, ali je njegovo stanje nastavilo da se pogoršava i preminuo je od višestrukog otkazivanja organa.

„Vlasnici pasa sa banalnim, primera radi onim nalik gripu, simptomima treba hitno da se obrate lekaru ukoliko im se učini da su im simptomi čudni“, naveli su doktori.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime