pixabay.com

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva saopštila je danas da vlada Kosova nije koordinisala sa Londonom u vezi sa proglašenjem “Civilne odbrane“ i “Severne brigade” terorističkim organizacijama. Pre njih je to uradila i nemačka ambasada.

– Ujedinjeno Kraljevstvo nije konsultovano o odluci – rekao je portparol ambasade u Prištini.

Iz nemačke ambasade u Prištini saopštili su takođe da Odluku o proglašavanju “Civilne zaštite” i “Severne brigade” za terorističke organizacije Vlada Kosova nije donela u koordinaciji sa Nemačkom.

“Odluka nije usaglašena sa Nemačkom, niti je nemačka vlada unapred obaveštena od strane kosovskih vlasti o ovom potezu”, rečeno je iz ambasade.

U odgovoru se takođe navodi da bi bliska koordinacija sa međunarodnim partnerima bila korisna za Kosovo.

“Važno je da svaka odluka ovog tipa mora da poštuje relevantne zakone i princip proporcionalnosti. Ponavljamo poziv vladi Kosova da se uzdrži od bilo kakvog jednostranog delovanja koje bi moglo dodatno da eskalira situaciju u severnim opštinama”, naveli su iz nemačke ambasade u Prištini.

I američki Stejt department je saopštio da ih vlada Kosova nije pitala u vezi odluke.

Vlada Kosova je 29. juna proglasila „Civilnu odbranu“ i „Severnu brigadu“ terorističkim organizacijama.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je prilikom obrazlaganja odluke da ove dve organizacije, koje deluju na severu, predstavljaju “ozbiljnu i direktnu pretnju ustavnom poretku i bezbednosti na Kosovu”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here