Tanjug/AP
Nemački vojnici

Ovo je prvi put da smo trajno stacionirali takvu jedinicu izvan Nemačke, rekao je nemački ministar odbrane, nazivajući to “važnim danom za nemačku vojsku”.

Litvanski lideri pozdravili su “istorijski događaj”, jer je Nemačka počela da raspoređuje svoje trupe u toj baltičkoj zemlji, članici NATO, što je prvi put od Drugog svetskog rata da će nemački vojnici biti dugoročno stacionirani van svojih granica.

Dvadesetak vojnika stiglo je u Litvaniju, postavljajući temelje za još 150 koji će im se pridružiti kasnije ove godine. Očekuje se da će do kraja 2027. godine tamo biti raspoređeno oko 5.000 vojnika.

– Ovo je prvi put da smo trajno stacionirali takvu jedinicu izvan Nemačke – rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus u Berlinu na ceremoniji ispraćaja.

Pistorijus je to nazvao “važnim danom za nemačku vojsku”.

U glavnom gradu Litvanije, Vilnjusu, ministar odbrane Laurinas Kasčijunas rekao je da je taj potez “odličan primer” za sve zemlje na istočnom krilu NATO, na granici sa Rusijom i njenim saveznikom Belorusijom.

– Stvorićemo takvu arhitekturu odbrane i odvraćanja da nijedan protivnik sa istoka neće ni pomisliti da testira član 5 NATO – rekao je novinarima.

“NATO kolektivna odbrana i jedinstvo”

Član 5 o kolektivnoj odbrani je u srcu 32-člane Organizacije Severnoatlantske alijanse. U njemu se navodi da se oružani napad na jednog ili više članova smatra napadom na sve.

Oko 4.800 vojnika i oko 200 civila sa nemačkom vojskom biće stalno stacionirano u Litvaniji, koju sve više zabrinjavaju susedi.

Prema sporazumu, Litvanija priprema vojne baze za nemačku brigadu koja će biti raspoređena u ovoj baltičkoj državi koja se graniči sa ruskim Kalinjingradom na zapadu i Belorusijom na istoku.

Nemačka vojska Bundesver od 1990-ih učestvuje u dugoročnim operacijama u inostranstvu, prvo na Balkanu, a zatim u borbenim operacijama u Avganistanu. U ovom trenutku Bundesver kaže da su nemački vojnici raspoređeni u Evropi, Aziji i Africi, kao i na Mediteranu.

Međutim, u svim ovim slučajevima reč je o rotaciji kao dielu multinacionalnih snaga.

Kasčijunas je rekao da se očekuje da će nemačka brigada dostići pun operativni kapacitet do 2027. godine.

– Za nas to znači efikasnije odvraćanje neprijatelja i još veću sigurnost. To je primer izuzetnog vođstva i posvećenosti, jer zapravo vidimo NATO kolektivnu odbranu i jedinstvo na delu – dodao je načelnik litvanske odbrane Valdemaras Rupsis.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here