EPA/Hayoung Jeon
Nemački vojnici

Nemačka vlada odlučila je da pošalje do 50 vojnika u mirovnu misiju Eufor u BiH, kako bi se održala stabilnost uoči oktobarskih izbora, prenosi Dojče vele.

Portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt smatra da je povećanje nemačkog prisustva u regionu ključno za stabilnost i sigurnost EU i njenih država članica u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu.

– Nemačka će pružiti pomoć u održavanju stabilnosti uoči izbora, u oktobru 2022. godine – rekao je on.

Portparol Ministarstva odbrane David Helmbold rekao je da će jedan deo biti stacioniran u Centralnoj komandi u Sarajevu, dok će drugi biti na terenu sa osmatračkim timovima i timovima za vezu koji će pratiti situaciju.

– Oni će poslužiti kao otvarač za oči misiji – rekao je Helmbold na redovnoj konferenciji portparola nemačke vlade u Berlinu.

Očekuje se da će Bundestag odobriti mandat već sledeće nedelje. Opoziciona parlamentarna grupa CDU/CSU pozdravlja povratak nemačkih vojnika u Eufor, ali kritikuje njihov broj jer smatra da nije dovoljan.

Portparol grupe za spoljnu politiku, Jirgen Hardt, rekao je da je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo veći broj.

– Izgubljena je šansa vlade da u ovom važnom trenutku u regionu od strateškog značaja, kao što je Zapadni Balkan, da signal ne samo simboličan, već i snažan – rekao je Hardt.

Kako se navodi, time će se posle 10 godina nemački vojnici vratiti u BiH, u misiju u kojoj su učestvovali od 2004. do 2012. godine.

Očekuje se da će prvi kontingent Bundesvera od 25 članova krenuti u Bosnu i Hercegovinu u avgustu. Mandat je prvobitno određen na godinu dana i mora da ga odobri Bundestag pre nego što stupi na snagu.

2 COMMENTS

  1. Требали би и ми повећати код њих за којег војника…. Страшно

  2. srbija bi moral da ulozi strogi protest u ujedinjenim nacijama nemacki vojnik nikad nebi smijo da stupi na balka jer znamo zlocine koje su pocinili u dva svijetska rata ovo su zlo namjerni potezi nemacke dolazi reokupacija balkanana miran podmukli nacin smit gospodar bosne a ovi ce biti gospodarikosova
    nejasna i necista politika srbskih vlasti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here