Nemačka traži da SAD izruče nacistu

0

 

 

Suđenje u Nemačkoj: Johan Hans Brejer

Nemačka traži izručenje Johana Hansa Brejera (89) iz Pensilvanije pod sumnjom da je povezan sa smrću stotina hiljada u nacističkim koncentracionim logorima. Brejera su američke vlasti uhapsile u utorak u njegovom domu u Filadelfiji pod optužbom da je bio stražar u logorima Aušvic i Buhenvald.
Nemačka je prethodno objavila nalog za njegovo hapšenje, saopštio je američki sudija Timoti Rajs kada se Brejer pojavio pred sudom u Filadelfiji.
Nemačka ga tereti da je pomogao i doprineo ubijanju 216.000 Jevreja. Optužnica ga tereti po 158 tačaka za zaveru u izvršenju ubistva, a svaka tačka predstavlja jedan voz pun zatvorenika iz Mađarske, Nemačke i Čehoslovačke koji su ubijeni u dva logora.
Brejer je emigrirao u SAD 1952. godine.
Odbrana Brejera navela je da je njihov klijent suviše slab da bi bio u pritvoru do suđenja i odluke o eventualnom izručenju Nemačkoj. Brejer pati od blagog oblika demencije i ima srčane probleme pošto je prethodno pretrpeo infarkt, rekao je njegov advokat Denis Bojl. Sudija Rajs je, međutim, zaključio da pritvorski centar ima uslove da brine o Brejeru.
Nemačka je 2012. godine pokrenula istragu za ratne zločine protiva Johana "Hansa" Brejera, posle dugogodišnjih neuspešnih pokušaja pravosuđa SAD da Brejeru oduzme američko državljanstvo kako bi mogao da bude izručen Nemačkoj. Odmah po hapšenju, Brejer je saslušan kod istražnog sudije koji mu je odbio pravo na kauciju zbog težine zločina koja mu se pripisuju.
Efraim Zurof, šef Centra "Simon Vizental" u Jerusalimu, izjavio je da se nada da neće biti prepreka za izručenje Brejera kako bi mu se sudilo u Nemačkoj.

Navodni dezerter

Brejer, penzionisani zanatlija, priznao je da se sa 17 godina pridružio SS trupama, ali je negirao da je bio čuvar u Aušvicu, već da je bio na dužnosti van logora i da nije imao nikakve veze s masovnim pogubljenima zatvorenika za vreme Drugog svetskog rata. Njegov advokat naveo je da je Brejer bio zatvorenik u ruskom kampu posle rata i da nije bio nacista, već da je dezertirao iz SS jedinica. Brejerova odbrana je dodala da on sada boluje od demencije i da ima teške srčane probleme.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here