Nemačka, zemlja plagijatora

0

Nemačka je odmah posle Kine u vrhu izrade falsifikovanih proizvoda 

 

Direktor "Radne zajednice za zaštitu proizvoda i znanja" ( VDMA ) upravo je predstavio najnoviju studiju njegovog udruženja o lažiranju proizvoda. Od 2003. godine VDMA svake dve godine ispituje kompanije članice i svaki put je broj pogođenih sve veći.

 

– U najnovijem istraživanju imamo novi rekord: U međuvremenu je 70 odsto firmi pogođeno piraterijom. Šteta je oko 7,9 milijardi evra. Samo u našoj branši, u izgradnji mašina i postrojenja, i to samo za 2013. godinu. S prometom od gotovo osam milijardi evra moglo se stvoriti dodatnih 38.000 radnih mesta – računa Steffen Zimmermann.

Falsifikuje se gotovo sve što može doneti profit.

 

– Možete poći od toga da se prave čak čitave mašine. To znači da se falsifikuju metali ali i kompjuterski programi. Pa i rezervni delovi, ponekad čak samo dizajn. Unutra to često izgleda sasvim drugačije i često se tu ne realizuje funkcija. I ti su mi zapravo najdraži – kaže Zimmermann i dodaje da je kod takvih proizvoda dokaz podmuklih prevara zapravo jednostavan.

 

Upitani preduzetnici plagijatorima nazivaju pre svega konkurente.

 

– Na drugom mestu su takozvane podzemne fabrike, dakle one koje se nalaze u zadnjim dvorištima ili u garažama, gde se proizvodi u neverovatnim uslovima. Na trećem mestu su kupci i dobavljači, koji se takođe pojavljuju kao plagijatori –

Kina vodi, Nemačka na drugom mestu

 

Kada se pomenu radionice u zadnjim dvorištima, misli se na Kinu, uslovno rečeno, vodeću zemlju na tržištu kopija. 72 odsto svih otkrivenih plagijata potiču upravo otuda. Ipak, zaprepašćuje, kako se kaže u studiji VDMA, da sa 23 odsto gotovo svaka četvrta kopija dolazi iz Nemačke. Nemački falsifikatori potisnuli su time Tursku sa drugog mesta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here