Nemačke investicije u Vojvodini blizu milijardu evra

0

Nemačka najveći investitor u Vojvodini: Skupština Vojvodine (Foto: Arhiva) 

 

Stefanović je u razgovoru sa delegacijom Berlinskog novinarskog kluba kazala da je Nemačka najveći investitor u Vojvodini i dodala da su nemačke kompanije do sada najviše ulagale u sektore automobilske industrije, zatim u metalsko-mašinski sektor, farmaceutsku i prehrambenu industriju.

 

Direktor kompanije Fresenius medikal ker (Medical Care) iz Vršca Vojislav Bugarski rekao je da ova kompanija trenutno zapošljava oko 600 radnika, kao i da radovi na izgradnji nove proizvodne hale u Tehnološkom parku u Vršcu teku po planu.

 

On je naglasio da ova investicija ima veliku podršku Vlade Vojvodine i VIP fonda, da je do sada završeno 85 odsto radova i da bi, kao što je i planirano, hala veličine preko 15.000 kvadratnih metara trebalo da bude u funkciji u novembru ove godine.

Menadžerka komunikacija u kompaniji Zimens (Siemens) Jovana Žuržin navela je da ova kompanija trenutno zapošljava 1.150 ljudi, od kojih 1.000 radi u fabrici vetroparkova u Subotici.

 

Ona je rekla da je ova kompanija u prethodnoj fiskalnoj godini imala ukupne prihode u iznosu od 68 miliona evra, a da je ukupan iznos novih porudžbina iznosio 82 miliona evra.

 

Vrednost proizvodnje u fabrici vetrogeneratora u Subotici za fiskalnu 2013. godinu iznosio je 160 miliona evra i u potpunosti je namenjen izvozu, navela je Jovana Žuržin.

 

Delegacija Berlinskog novinarskog kluba bila je danas u poseti Vojvodini i razgovarala sa predstavnicima Skupštine i Vlade Vojvodine, Fonda za podršku investicijama Vojvodine (VIP fond) i nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji.

Delegaciju čini 16 novinara sa Radija Dojče vele (Deutsće Welle), iz listova Frankfrurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung), Berliner Cajtung (Berliner Zeitung) i drugih medija.

 

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je u razgovoru sa nemačkim novinarima da je za Vojvodinu važno da uspostavi dobru saradnju sa evropskim regionima u okviru Dunavske strategije, jer tu vidi mogućnost ekonomsko-socijalnog razvoja.

 

Novinari koji su posetili Vladu Vojvodine dolaze iz različitih medija kao što su "Frankfurter Allgemeine Zeitung", "Deutsće Welle", "Berliner Zeitung". Tokom boravka u Vojvodini sastali su se i sa predstvanicima Fonda za podršku investicija u Vojvodini, Skupštine Vojvodine i nemačkih kompanija koje posluju u Vojvodini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here